Opoziţia siriană, "vinovată de suspendarea negocierilor de pace"
Rusia a acuzat opoziţia siriană că încearcă să pună piedici negocierilor de pace din cauza succeselor militare ale guvernului de la Damasc.
05 Februarie 2016, 08:37
Rusia şi-a exprimat regretul faţă de suspendarea negocierilor de pace de la Geneva şi a acuzat opoziţia siriană că încearcă să pună piedici procesului din cauza succeselor militare ale guvernului de la Damasc.
Autorităţile ruse spun, totodată, că nu vor întrerupe operaţiunile aeriene în Sria.
Poziţia Rusiei a fost exprimată chiar la două ore după decizia anunţată de mediatorul ONU, Staffan de Mistura, reprezentantul Rusiei la negocierile de la Geneva, viceministrul de externe Ghennadi Gatilov, declarând că această decizie este urmarea directă a poziţiei adoptate de Comitetul suprem pentru negocieri, care este un organism ce reprezintă, la Geneva,
Grupul de la Riad al opoziţiei siriene, unul din cele două grupuri invitate de mediatorul ONU.
În principiu, precondiţiile puse nu doar în legătură cu ofensiva siriană în zona Alep, ci chiar inainte de începerea consultărilor de la Geneva, care nu au reuşit în aceste trei zile, de când au fost anunţate, să se transforme în negocieri ca atare, este încetarea operaţiunii militare aeriene a Rusiei, este încetarea ofensivei armatei siriene, ridicarea blocadei localităţilor şi asigurarea accesului ajutoarelor umanitare.
Subiectul a constituit şi tema convorbirii telefonice pe care astăzi au avut-o ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, şi şeful diplomaţiei americane, John Kerry.
Ministerul rus de Externe a precizat că Lavrov şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu situaţia de la Geneva, adică suspendarea negocierilor, şi a numit precondiţiile puse de Grupul dela Riad inacceptabile.
SUA şi aliaţii acestora trebuie să respecte ferm întregul complex de prevederi a Rezoluţiei 2254 a Consiliului de Securitate, a menţionat Lavrov, cu speranţa că pauza în negocieri nu va dura foarte mult.
În ceea ce priveşte elementele concrete, Ghennadi Gatilov, negociatorul rus la Geneva, a calificat condiţiile puse de Grupul de la Riad ca o încercare de a bloca, de fapt, negocierile sub pretexte inconsistente.
El a respins argumentaţia acestora şi a celor care îi susţin, declarând că Rezoluţia 2254 se referă, într-adevăr, la aspectele umanitare, dar nu condiţionează în niciun fel începerea negocierilor de rezolvarea situaţiei umanitare din Siria.
De asemenea, negocierile nu sunt legate, nu au conexiune directă în documentele adoptate nici cu operaţiunea rusă aeriană din Siria, astfel încât Gatilov a spus că aceasta va continua, pentru că scopul ei este lupta împotriva terorismului, iar campania aeriană şi negocierile sunt două chestiuni complet diferite.
Comentând mobilul deciziei Comitetului suprem pentru negocieri, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că adevărata cauză este că în ultimele zile armata guvernamentală siriană a obţinut, într-adevăr, succese importante în nordul provinciei Alep.
Aceste succese, a spus ea, au permis despresurarea a două localităţi cu populaţie şiită din provincia Alep, care au fost timp de trei ani asediate de jihadiştii din Jabhat al-Nusra şi Ahrar ash-Sham, şi tăierea căilor de alimentare a jihadiştilor din nordul provinciei Alep, unde se petrec aceste evenimente, dinspre provincia Idlib, controlată de gruparea Jabhat al-Nusra.
Pentru terorişti, a spus ea, este o grea lovitură, ca şi pentru complicii şi protectorii acestora, întrucât grupările jihadiste au încheiat, în realitate, anul trecut, un acord cu Statul Islamic privind un barter - petrol şi muniţii din provincia Idlib către Raqqah, unde este fieful Statului Islamic, iar în sens invers, livrări de produse agricole.