Opoziţia rusă se pregăteşte de proteste împotriva lui Putin
Opoziţia de la Moscova susţine că alegerile din decembrie, câştigate de partidul lui Vladimir Putin, au fost marcate de numeroase incidente şi, în consecinţă, incorecte.
01 Februarie 2012, 19:20
În Rusia, opoziţia politică intenţionează să organizeze o manifestaţie împotriva lui Vladimir Putin şi pentru alegeri corecte, cu o lună înainte de scrutinul prezidenţial în care fostul preşedinte şi actual premier şi-a anunţat candidatura pentru un nou mandat.
Opoziţia de la Moscova susţine că alegerile din decembrie, câştigate de partidul lui Vladimir Putin, au fost marcate de numeroase incidente şi, în consecinţă, incorecte.
Victoria formaţiunii Rusia Unită a fost scânteia care a declanşat ample demonstraţii în Rusia luna trecută, aflat acum în campanie electorală.
Un uriaş banner de culoare galbenă, cu inscripţia "Putin, pleacă!" şi portretul premierului rus barat cu X, a fost instalat miercuri pe acoperişul unei clădiri de pe cheiul râului Moscova, chiar vizavi de Kremlin de către activiştii Mişcării Solidaritatea, una din cele mai active grupări ale opoziţiei radicale.
Campania prezidenţială a transformat protestele împotriva fraudelor din alegerile legislative din decembrie în proteste împotriva alegerii lui Vladimir Putin.
Sub aceste lozinci se va desfăşura şi manifestaţia de masă organizată sâmbătă la Moscova de opoziţia extraparlamentară, căreia i s-au alăturat şi partidele de opoziţie din Duma de Stat, în frunte cu liderii lor, care sunt şi contracandidaţii lui Vladimir Putin.
Acesta rămâne însă marele favorit al scrutinului din 4 martie, cu şanse să învingă chiar în turul întâi în faţa celor patru concurenţi, care împreună întrunesc cam jumătate din procentele sale, cel puţin deocamdată.
Comunistul Ghenadi Ziuganov, socialistul Serghei Mironov, ultranaţionalistul Vladimir Jirinovski şi liberalul multimiliardar Mihail Prohorov.
Opoziţia vrea să impiedice o victorie a lui Vladimir Putin din primul tur
În aceste condiţii, tactica opoziţiei este să nu permită o victorie a lui Vladimir Putin în turul întâi, chiar dacă în turul doi, conform sondajelor, acesta câştigă clar în faţa oricăruia dintre cei patru.
În acelaşi timp, opoziţia intransigentă declară, de pe acum, că nu va recunoaşte eventuala victorie a lui Vladimir Putin în turul întâi, care, în opinia sa, nu poate fi decât una furată.
După contestatul scrutin parlamentar din decembrie, opoziţia a transformat legitimitatea votului din 4 martie într-una din temele centrale ale campaniei prezidenţiale.
Strategia protestatarilor este de a continua presiunile împotriva puterii, încercând s-o determine să organizeze, în termen de un an, un an şi jumătate, alegeri anticipate parlamentare şi prezidenţiale, după reguli noi.
Pe de altă parte, Vladimir Putin a primit, miercuri, susţinerea patriarhului Rusiei, Kiril, care a spus că adevăraţii credincioşi nu merg la manifestaţii, ci se roagă pentru binele ţării şi i-a chemat pe aceştia "să nu dea crezare provocatorilor".
Luându-şi şi miercuri o zi de concediu pentru o întâlnire electorală, Vladimir Putin a declarat că nu exclude un al doilea tur de scrutin, dar a avertizat că aceasta ar provoca inevitabil o anumită destabilizare a situaţiei interne, ca urmare a continuării luptelor politice.