Opoziţia italiană cere demisia premierului Berlusconi
Liderul Partidului Democrat din Italia îi cere premierului Silvio Berlusconi să demisioneze în condiţiile în care italienii i-au respins acestuia politicile privind relansarea energiei nucleare.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 14 Iunie 2011, 15:17
Premierul Italiei, Silvio Berlusconi, a acceptat rezultatul referendumului de luni care i-a respins politicile privind relansarea energiei nucleare şi privatizarea gospodăririi apelor, dar şi imunitatea în faţa justiţiei pe timpul mandatului.
Silvio Berlusconi admite că guvernul şi parlamentul trebuie să se conformeze acum unei poziţii clar exprimate de electorat.
Revenirea la energia nucleară, imunitatea membrilor guvernului şi privatizarea sistemului de apă au fost respinse în urma referendumului din Italia cu peste 95% din voturi exprimate de 57% dintre cei 47,2 milioane de italieni aşteptaţi la scrutin.
Adevărata provocare a acestui referendum a fost prezenţa la vot.
În cazul în care în faţa urnelor nu s-ar fi prezentat jumătate plus unu dintre electori, referendumul nu ar fi fost considerat valid.
Scrutinul a fost însă puternic promovat de opoziţie atât pentru a-l judeca pe Silvio Berlusconi în faţa tribunalului ca pe orice cetăţean, cât şi pentru problematica apei sau a energiei nucleare.
Rezultatele referendumului au scos în stradă la Roma, Milano, Torino şi Napoli câteva mii de italieni pentru a sărbători succesul.
"Cred că aceasta este o bună ocazie pentru toţi, deoarece este o trezire a societăţii civile care vrea să vorbească, să intervină şi după aceea să câştige un drept. În faţa justiţei nu contează că suntem miniştri, premieri sau muncitori. Când greşim sau abuzăm trebuie să plătim", a declarat unul dintre cei prezenţi în stradă.
"Este corect astfel. Este unicul mod pe care-l avem pentru ca politicienii noştri de sus, care fac numai ce vor ei, să ne audă, să nu uite şi de noi care avem o idee a noastră, idee care trebuie respecată", a adăugat un alt italian.
Opoziţia îi cere demisia lui Silvio Berlusconi
Rezultatele reprezintă însă un eşec pentru premierul Berlusconi care, nu demult, a suferit deja o înfrângere la alegerile municipale parţiale în care partidul său a pierdut atât Milano, capitala economică a ţării, cât şi Napoli.
Pe de altă parte, şeful guvernului de la Roma este cu siguranţă îngrijorat de abrogarea Legii imposibilităţii legitime care îi permitea premierului, vizat de trei procese diferite inclusiv unul pentru prostituţie cu o minoră, să nu asiste la audieri datorită obligaţiilor sale.
Din partea opoziţiei, de vreme ce liderul Partidului Democrat, Pierluigi Bersani, îi cere premierului să demisioneze în condiţiile în care acest referendum "constituie divorţul premierului cu ţara", preşedintele formaţiunii Italia Valorilor, Antonio di Pietro, pregăteşte deja lansarea unui program de energie ecologic.
"Vreau sa construiesc o alternativă la Berlusconi. Imediat. Dar vreau să construiesc acest program bazat pe o puternică încredere din partea cetăţenilor şi nu pe ură sau invidie", a afirmat Antonio di Pietro.