Opinia despre vaccinare a unui expert de la Institutul Pasteur din Franţa
În Franţa, la ora actuală, trei tipuri de vaccin sunt obligatorii pentru copii: cele pentru difterie, tetanos şi poliomielită.
Articol de Radiojurnal, 21 Iulie 2017, 07:20
În jumătate dintre ţările membre ale Uniunii Europene nu există, în prezent, scheme obligatorii de vaccinare. În restul există, însă, cel puţin un vaccin obligatoriu. În Franţa, la ora actuală, trei tipuri de vaccin sunt obligatorii pentru copii: cele pentru difterie, tetanos şi poliomielită.
Ministrul sănătăţii a anunţat, însă, recent că va propune o lege prin care vaccinarea se va extinde la un număr mult mai mare de boli. Din dezbaterea publică existentă în Franţa pe această temă, corespondentul Radio România Actualităţi, Anton Cazacu, ne aduce în atenţie opinia expertului Philipe Sansonetti, de la Institutul Pasteur.
"Persoanele care răspândesc în mass-media acest venin împotriva vaccinărilor, îşi asumă un risc enorm în ce priveşte sănătatea publică şi printre aceste persoane se află chiar şi medici, ce să vă spun altceva. Sigur că există problema adjuvanţilor din vaccinuri, care provoacă o inflamare la nivel local, sau chiar pe scară mai largă. Există, aşadar, şi inconveniente, nu se poate nega, dar cea mai mare parte a accidentelor înregistrate trebuie puse pe seama unor coincidenţe nefericite, nu există un raport real de la cauză la efect. Există tendinţa de a da vina pe vaccinuri, din cauza unor accidente interente vieţii, care nu au însă nimic de a face cu vaccinurile. Trebuie să rămânem, bineînţeles, prudenţi, dar tendinţa generală este de amelioare. Se încearcă fabricarea unor vaccinuri cu risc zero, cu ameliorarea eficacităţii şi diminuarea riscurilor secundare. Insistându-se asupra efectelor secundare ale vaccinurilor, se ocultează uneori în mod deliberat problematica suferinţelor şi a mortalităţii provocate de bolile infecţioase în lipsa prevenirii prin vaccinare", a opinat expertul Philipe Sansonetti, de la Institutul Pasteur.