Operaţiunea armată a Rusiei în Siria continuă cu intensitate sporită
Concomitent, Moscova şi Washingtonul sunt aproape de a ajunge la un acord privind evitarea unor incidente nedorite între părţi, pe frontul sirian.
19 Octombrie 2015, 06:21
Moscova şi Washingtonul sunt aproape de a ajunge la un acord privind evitarea unor incidente nedorite între părţi, pe frontul sirian.
Operaţiunea militară a Rusiei în Siria a crescut în intensitate după declanşarea ofensivei terestre a armatei siriene.
Potrivit ministerului rus al Apărării, aviaţia rusă a distrus sute de obiective ale ISIS, Jabhat al-Nusra şi altor organizaţii teroriste în rândurile cărora se înregistrează derute şi chiar dezertări.
Rezultatele la sol ale armatei siriene sunt însă modeste.
În oraşe, unde aviaţia rusă nu este folosită, islamiştii dispun de poziţii bine întărite, reţele foarte dezvoltate de comunicaţii subterane, aplică cu succes tactica gherilei urbane.
Ori săptămâna trecută preşedintele Vladimir Putin a exclus din nou orice operaţiune terestră a forţelor ruse şi a reiterat că durata operaţiunii aeriene este limitată la cea a ofensivei forţelor guvernamentale siriene.
Nu există deocamdată informaţii despre o posibilă creştere a numărului de avioane ruseşti, însă surse militare nu exclud ca bombardamentelor să li se alăture şi navele ruseşti din largul Siriei.
La un moment dat, nu foarte îndepărtat, Kremlinul va avea nevoie ca Bashar Assad să îi demonstreze că merită capitalul militar şi politic investit, în timp ce Rusia va avea nevoie să arate lumii succese militare pentru a contrabalansa efectele negative politice ale acţiunii sale în Siria asupra relaţiilor cu SUA, iar pe de altă parte, pentru a-şi demonstra atuurile care să îi permită impunerea propriilor interese în negocierea statutului postconflict al Siriei, cu sau fără Assad.
În ultimele zile, confruntarea politică ruso-americană s-a accentuat după ce Washingtonul a refuzat propunerea liderului de la Kremlin de a trimite în SUA o delegaţie în frunte cu premierul rus Dmitri Medvedev pentru a discuta situaţia din Siria.
Preşedintele Barack Obama a reconfirmat zilele trecute divergenţele fundamentale existente între SUA şi Rusia în chestiunea siriană.
Pe de altă parte, escaladarea operaţiunii ruse măreşte riscul unor confruntări accidentale între aviaţia rusă şi cea a coaliţiei anti ISIS în frunte cu SUA, confruntări care în actualul context politic pot avea urmări impredictibile.
De altfel, prevenirea acestor riscuri este singurul aspect practic asupra căruia Moscova şi Washingtonul s-au înţeles până acum, un acord între Ministerele Apărării din cele două ţări urmând să fie semnat în zilele următoare.
Pe acest fond, se profilează intrarea în partida siriană a unui nou jucător puternic, care este China.
Conform presei britanice, premierul David Cameron, care săptămâna viitoare va avea la Beijing convorbiri cu preşedintele Xi Jinping, ar intenţiona să ceară sprijinul Chinei pentru operaţiunea aeriană britanică în Siria, respectiv să intervină pe lângă liderul rus, Vladimir Putin, pentru a evita posibile confruntări cu aviaţia rusă în spaţiul sirian.
În acest context, vom reaminti oferta preşedintelui Xi Jinping de a pune la dispoziţia ONU 8000 de militari chinezi pentru operaţiunile de menţinere a păcii, dar şi recenta vizită în Iran a numărului 2 în Statul Major chinez.