OMS, îngrijorată de apariţia alimentelor contaminate
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a atras atenţia asupra faptului că apariţia în Japonia a unor alimente contaminate radioactiv este o problemă seriosă.
21 Martie 2011, 11:57
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat că nu are dovezi concrete privind răspândirea pe pieţele internaţionale a unor alimente contaminate provenind din Japonia, însă oficialii din două regiuni situate în apropiere de centrala nucleară Fukushima susţin că în lapte şi spanac a fost descoperit un nivel de radiaţii mai ridicat decât în mod normal.
"În mod clar, este o situaţie serioasă. Este mult mai serios decât la început, când s-a crezut că problemele de acest fel nu vor apărea pe o rază mai mare de 30 de kilometri de locul în care se află centrala nucleară", a afirmat un reprezentant al OMS.
Între timp, ministrul nipon al sănătaţii i-a avertizat pe locuitorii din apropierea centralei de la Fukushima să nu mai bea apă de la robinet, după ce în compoziţia acesteia a fost detectat un nivel crescut de radiaţii.
Potrivit unui specialist în siguranţa alimentelor, citat de Reuters, pe teritoriul Japoniei ar putea fi semnalate mai multe cazuri de alimente contaminate, însă în opinia sa, problema nu va afectata şi alte ţări.
Cu toate acestea, China şi Coreea de Sud au anunţat că vor monitoriza alimentele importate din Japonia.
Cele mai mari îngrijorări privind apariţia unor radiaţii în alimente este la legume, întrucât acestea au o putere mare de absorbţie, urmate de ouă, lapte şi carne, care ar putea fi contaminate ca urmare a expunerii animalelor la particulele radioactive.
Consumul alimentelor contaminate poate duce la apariţia unor forme de cancer şi poate cauza probleme ale tiroidei, transmite Reuters.