Olandezii vor graniţe închise pentru muncitorii români
Între 80 şi 90% din electoratul actualei coaliţii aflate la guvernare, liberali şi social-democraţi, se pronunţă împotriva liberalizării pieţei muncii.
Articol de Claudia Marcu, 03 Decembrie 2013, 19:31
Opt din zece olandezi vor ca frontierele să rămână închise pentru români şi bulgari şi de la 1 ianuarie, momentul liberalizării pieţei muncii, reiese dintr-un sondaj realizat pentru Partidul Socialist, care cere guvernului menţinerea restricţiilor.
Nu este primul sondaj de acest fel făcut în Olanda, iar rezultatele sunt asemănătoare, indiferent de tipul de electorat.
Sondajele sunt publicate pe fundalul dezbaterilor din Consiliul Europen, referitoare la respectarea drepturilor comunitare în domeniul muncii.
Între 80 şi 90% din electoratul actualei coaliţii aflate la guvernare, liberali şi social-democraţi, se pronunţă împotriva liberalizării pieţei muncii.
Rezultate asemănătoare cu cele ale unui sondaj comandat la începutul toamnei de Partidul pentru Libertate, condus de Geert Wilders.
Toţi alegătorii acestuia, sută la sută cer menţinerea restricţiilor.
Una dintre cele mai mari temeri ale olandezilor este că îşi vor pierde locurile de muncă în favoarea românilor şi bulgarilor, care sunt gata să accepte salarii mai mici decât cel minim pe economie.
Un efect negativ al migraţiei forţei de muncă, pe care ministrul afacerilor sociale, Lodewijk Asscher, îl vede foarte pronunţat în domeniul transporturilor.
Lodewijk Asscher recunoaşte că nu este uşor să combaţi aceste practici, dar va încerca să o facă prin controale mai severe ale Inspectoratului Muncii, ci prin noua lege anunţată săptămâna trecută, lege care pune nivelul salarizării în responsabilitatea totală a angajatorilor olandezi.
Lodewijk Asscher a mers chiar mai departe şi a adus la nivel european dezbatarea privind aspectele negative ale migraţiei forţei de muncă.
În acest moment, în Consiliul European sunt în desfăşurare negocierile pentru adoptarea unei directive care să asigure nu numai dreptul la liberă circulaţie, dar şi respectarea legislaţiilor naţionale în domeniul muncii. Următoarea întâlnire a miniştrilor europeni ai afacerilor sociale are loc luni, la Bruxelles.