Olanda, paralizată de proteste
Săptămână cu proteste în Olanda, unde o parte din angajaţii din sectorul public sunt nemulţumiţi de măsurile de austeritate anunţate de guvern. Manifestaţiile vor afecta toate domeniile de activitate.
15 Februarie 2011, 15:34
Olanda se confruntă zilele acestea cu un val de proteste împotriva măsurilor de austeritate pe care proaspăta coaliţie guvernamentală vrea să le introducă.
Acordul prevede economii de 18 miliarde de euro la bugetul de stat.
Olanda este ţara cu cea mai scăzută rată a şomajului, 4,3% la sfârşitul lui 2010.
După o creştere negativă de aproape minus 4% în 2009, economia olandeză a crescut cu ceva mai puţin de 2% în ultima parte a anului trecut.
Deficitul bugetar a fost în 2010 de 5,8%, iar pentru anul în curs este prevăzut să scadă la 4%.
După greva de luni, din Amsterdam, marţi este paralizat transportul în comun din Haga, iar miercuri, greva se mută în Rotterdam.
Guvernul olandez vrea reduceri de 120 de milioane de euro în bugetul pentru transportul în comun.
Acesta va însemna o frecvenţă mult mai redusă a mijloacelor de transport şi rute mai scurte.
Protestele de joi vor afecta toate serviciile
Proteste sunt prevăzute şi pentru joi, în Haga, unde sindicatele din administraţia publică au anunţat o manifestaţie de amploare împotriva reducerilor bugetare anunţate de proaspăta coaliţie guvernamentală.
În total, acestea vor ajunge la 18 miliarde de euro şi vor afecta aproape toate sectoarele, de la apărare şi educaţie până la serviciile media publice.
La protestele de joi, vor participa pompieri, poliţişti, profesori, militari şi alţi funcţionari publici.
Sindicatele consideră că modul în care guvernul abordează aceste reduceri arată o lipsă de respect faţă de sectorul public.
Toate serviciile vor fi afectate, spun sindicatele, de la frecvenţa cu care este ridicat gunoiul, până la calitatea educaţiei în şcoli, în condiţiile în care vor fi mai puţini profesori.
Protestatarii spun că nu vor accepta reduceri de buget fără diminuarea responsabilităţilor şi cer reorganizare fără concedieri.
Mişcările de protest vin înaintea alegerilor provinciale de la începutul lunii martie, ale căror rezultate vor influenţa componenţa senatului olandez.
Pentru actuala coaliţie guvernamentală aceste alegeri sunt foarte importante, în condiţiile în care în prezent nu se bucură de susţinere decât în Camera Inferioară a parlamentului.