Ofensivă a jihadiştilor irakieni spre Bagdad
Deteriorarea situaţiei din Irak a alarmat ţările vecine şi comunitatea internaţională.
Articol de Cătălin Gomboş, 13 Iunie 2014, 14:35
Insurgenţii irakieni avansează către Bagdad din trei direcţii, după ce şi-au consolidat poziţiile în localităţi ocupate deja, transmit agenţiile de presă.
Deteriorarea situaţiei din Irak a alarmat ţările vecine şi comunitatea internaţională.
Statele Unite s-au arătat dispuse să sprijine guvernul, de la atac, cu lovituri aeriene, iar Iranul a transmis că, pentru oprirea jihadiştilor, este dispus să coopereze chiar şi cu americanii, pe care, în mod tradiţional, îi consideră inamici.
Ofensiva jihadiştilor s-a concentrat pe provinciile în care populaţia este predominant sunnită.
De altfel, triburile sunnite, nemulţumite de marginalizarea lor de către guvernul controlat de şiiţi, au tolerat mişcările extremiştilor şi se pare că, în unele cazuri, chiar li s-au alăturat acestora.
Potrivit France Presse, prima direcţie de atac este dinspre vest, unde Statul Islamic din Irak şi Levant a ocupat, la începutul anului, Fallujah şi Ramadi, localităţi importante aflate pe Valea Eufratului.
Un alt atac a fost lansat dinspre provincia Sallahedin, a cărei capitală, Tikrit, a fost capturată la scurt timp după căderea Mosulului.
În sfârşit, un al treilea grup de jihadişti a atacat provincia Diyala din nord-estul ţării şi se apropie de capitala acesteia, Baaquba, aflată la 50 de kilometri de Bagdad.
Toate aceste localităţi au fost, în perioada insurecţiei anti-americane, importante centre ale acesteia.
Teritoriul jihadiştilor se extinde şi în Siria
Teritoriul jihadiştilor se extinde şi în Siria, astfel încât începe să ia contur statul pe care şi-au propus să-l fondeze în inima Orientului Mijlociu, ceea ce îngrijorează Washingtonul, care s-a declarat, prin Barack Obama, gata să sprijine Bagdadul, inclusiv prin lovituri aeriene.
Ultimele evoluţii îngrijorează şi Iranul, în condiţiile în care, până să fie controlat de şiiţi, Irakul a fost principala ameninţare la adresa securităţii sale naţionale.
Mai mult, un Irak prieten îi permite Teheranului să-şi consolideze influenţa în Siria şi Liban. Acesta este motivul pentru care Teheranul este gata să coopereze cu Statele Unite.
De altfel, în condiţiile derutei armatei, miliţiile şiite antrenate de Iran par a fi una dintre puţinele forţe suficient de motivate pentru a le opune rezistenţă jihadiştilor.
Altă forţă care ar putea fi utilizată este cea a miliţiilor kurde, peshmerga, acestea fiind deja trimise pentru a ocupa Kirkukul, oraş aflat într-o zonă cu câmpuri petrolifere bogate, pe care kurzii o revendică de mai mulţi ani.