Ofensele pe internet, pedepsite tot mai sever în Marea Britanie
În parlamentul britanic există voci care cer înăsprirea legilor pentru ca internetul să nu mai poată fi folosit pentru hărţuirea altor persoane.
Articol de Dan Vasiliu, corespondent RRA în Marea Britanie, 16 Noiembrie 2012, 07:27
În Marea Britanie, numărul condamnărilor dictate împotriva celor care se folosesc de internet pentru a formula injurii sau acuzaţii mincinoase s-a dublat în ultimii ani, anul trecut primind pedepse peste 1.000 de persoane.
În Marea Britanie, numărul condamnărilor dictate împotriva celor ce transmit astfel de lucruri sunt deosebit de dure.
Cât de departe poate merge libertatea de exprimare într-o lume tot mai conectată şi până unde se poate proteja societatea în cazul acestor comunicări nedorite?
Atâta timp cât aceste opinii sunt exprimate într-un limbaj decent şi nu aduc ofense de rase, de religie ş.a.m.d., totul decurge fără probleme.
Ce te faci însă când intervin injuriile şi calomniile sau când te foloseşti de tastatură pentru a ameninţa pe cineva?
Mai este vorba atunci de libertatea de exprimare?
Secţiunea 127 din Legea britanică a comunicaţiilor spune că nu.
Potrivit prevederilor sale, o persoană care trimite un mesaj electronic care este ofensator sau care are un caracter obscen, indecent sau ameninţător comite un delict, iar acest lucru poate duce la arestarea şi condamnarea persoanei în cauză.
Mii de persoane condamnate pentru ofense pe internet
Potrivit ultimelor statistici, pe baza acestei legi au fost condamnate în ultimii ani mii de persoane, numărul celor găsiţi vinovaţi de ofense aduse prin intermediul internetului majorându-se de la circa 500 în 2007 la peste 1.200 anul trecut.
Analiştii media atrag însă atenţia că nu există o definiţie clară a ceea ce înseamnă un mesaj ofensator, interpretarea acestora fiind lăsată la latitudinea judecătorilor, care de multe ori iau decizii contrare opiniei publice.
Spre exemplu, dacă în cazul lui Sean Duffy, un tânăr care a postat mesaje jignitoare pe paginile online create în memoria unei fete care s-a sinucis după ce a fost ironizată pe internet, o pedeapsă de 18 săptămâni de închisoare a fost considerată justă.
În cazul lui Paul Chambers lucrurile au stat cu totul altfel.
Acesta a fost condamnat iniţial la plata unei amenzi pentru un mesaj postat pe twitter în care susţinea că, dacă nu va putea să meargă să-şi vadă prietena din cauză că aeroportul Robin Hood din Doncaster este închis pentru deszăpezire, atunci îl va arunca în aer.
Angajaţii aeroportului au tratat acest mesaj ca pe o glumă proastă, aceasta fiind şi apărarea avocaţilor.
Procesul a durat mai mult de un an şi jumătate până când Curtea de Apel a decis că o glumă, fie ea şi proastă, nu poate fi considerată o ameninţare.
Opozanţii legii acuză abuzuri
Cei care fac campanii pentru libertatea de exprimare au adus nenumărate critici secţiunii 127 a Legii comunicaţiilor, argumentând că poliţia şi procurorii abuzează de prevederile ei.
În parlament însă există voci care cer înăsprirea legilor pentru ca internetul să nu mai poată fi folosit pentru hărţuirea altor persoane.
Într-o dezbatere care a avut loc recent, secretarul de stat pentru media, Ed Vaizey, a declarat însă că, deşi guvernul este decis să combată toate formele de abuz online, nu va sprijini adoptarea unei noi legi pentru că prevederile actuale s-au dovedit eficiente. În schimb, procurorul general a avertizat că în ritmul actual sistemul de justiţie ar putea fi copleşit de numărul prea mare de cazuri.
El a precizat că procurorii pe care îi are în subordine vor fi instruiţi pentru a şti cum să trateze cazurile apărute pe site-urile de socializare, dar în acelaşi timp a atras atenţia că în societate este nevoie de o dezbatere legată de cât de departe poate merge libertatea de exprimare.