OCDE: Economia Germaniei creşte cu 1,9% în 2014 şi 2,3% în 2015
Potrivit raportului Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică privind Germania, creşterea economică este estimată la 1,9% pentru 2014 şi 2,3% pentru 2015.
14 Mai 2014, 01:00
Cea mai mare economie europeană, Germania, a găzduit în capitala Berlin o reuniune a şefilor principalelor instituţii economice şi financiare ale lumii.
Participanţii par a fi căzut de acord că situaţia de criză a fost depăşită şi, în pofida unor riscuri care mai există încă, economia mondială s-a înscris pe o pantă uşor ascendentă.
Şefa guvernului german Angela Merkel a declarat, după întâlnire, că instituţiile şi guvernele au gestionat destul de bine criza mondială, dar că mai este mult de lucru, având în vedere persistenţa unor riscuri.
Directorul FMI Christine Lagarde a explicat că economia globală va creşte anul acesta cu 3,6% şi în 2015 cu 3,9%.
Progres au înregistrat mai ales statele industrializate, pentru că economiile emergente se confruntă, printre altele, cu dificultăţi de finanţare a investiţiilor, a explicat ea.
Secretarul general al OCDE, José Ángel Gurría, s-a referit în special la moştenirea crizei.
Combaterea şomajului în rândul tinerilor, o prioritate
Este vorba de o criză a încrederii, a menţionat el, spunând că activitatea economică, investiţiile, comerţul sau creditele se mişcă anevoios.
Pârghiile de politică monetară s-au cam epuizat, iar cheltuielile bugetare nu mai pot creşte, pentru că nivelul datoriilor rămâne ridicat.
De aceea, situaţia este în continuare una dificilă, iar schimbările vor fi lente, a spus secretarul general al OCDE.
Este nevoie de aceea de măsuri coordonate, inclusiv la nivelul G7 şi G20 pentru mai multă stabilitate şi pentru reforme structurale.
Şi statele individuale trebuie să se străduiască să promoveze creşterea economică.
Toţi participanţii au subliniat că una din marile provocări rămâne lipsa locurilor de muncă, în special pentru tineri.
Combaterea şomajului implică măsuri de creştere economică, dar este nevoie şi de iniţiative în domeniul educaţiei şi formării.
Şomajul în Germania, la cote reduse
Impactul social al crizei a fost analizat şi de OCDE, care a publicat un raport cu privire la Germania.
Documentul este o oglindă puţin măgulitoare pentru cea mai mare economie europeană.
Creşterea economică pe care OCDE o estimează la 1,9% pentru 2014 şi 2,3% pentru 2015 îi ocoleşte pe cei vulnerabili din societatea germană, iar inegalitatea socială se accentuează.
Şomajul este într-adevăr la cote reduse, însă ponderea salariilor mici şi a contractelor de muncă pe durată determinată este foarte mare.
Pentru că în Germania pensiile sunt cuplate mai strâns de veniturile din timpul vieţii profesionale, riscul alunecării în sărăcie la vârstă înaintată este unul crescut.
Germania trebuie să acţioneze, a spus José Ángel Gurría, sugerând impozitarea mai drastică a proprietăţilor şi scăderea poverii fiscale şi a asigurărilor sociale pentru lucrătorii care câştigă mai puţin.
În context, OCDE apreciază pozitiv salariul minim de 8,5 euro/oră, care urmează a fi introdus în Germania începând cu 2015.