Obligaţiile fermierilor europeni privind suprafeţele lăsate pârloagă
Obligaţiile fermierilor europeni privind suprafeţele lăsate pârloagă pot fi reduse chiar mai mult decât în propunerea executivului comunitar de acum 10 zile.
Articol de Florin Lepădatu, 12 Februarie 2024, 16:41
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Obligaţiile fermierilor europeni privind suprafeţele lăsate pârloagă pot fi reduse chiar mai mult decât în propunerea executivului comunitar de acum 10 zile. Obligaţia iniţială era ca fermierii să lase nelucrate 4% din suprafaţa arabilă. Ţările membre ale Uniunii negociază încă în Consiliu propunerile. Cea din urmă cu 10 zile prevedea alternativa cultivării de plante fixatoare de azot ori culturi intermediare pe 7% din teren, dar fără a folosi pesticide, în scopul stimulării biodiversitării.
Olof Gill, purtător de cuvânt al Comisiei pe probleme de agricultură: ”Sunt câteva modificări în urma negocierilor cu statele membre, cum ar fi faptul că, în loc să fie lăsată pârloagă pe 4% din terenul fermelor, acum este vorba de cultivarea unor plante fixatoare de azot sau a unor culturi intermediare pe 4% din suprafeţe. A fost de asemenea eliminată prevederea de 0,3% pentru culturile intermediare. Măsura este valabilă doar pentru anul 2024, dar se aplică retroactiv de la începutul anului.”
A consemnat corespondentul RRA la Bruxelles, Bogdan Isopescu./RADOR RADIO ROMÂNIA/