Obama va prezenta noua strategie de securitate naţională
Terorismul intern va fi introdus pentru prima oară în noua strategie de securitate pe care Administraţia Obama o va da publicităţii.
27 Mai 2010, 07:58
Administraţia Obama va da publicităţii noua strategie de securitate naţională în care Washington-ul va include pentru prima oară terorismul intern.
Atacurile teroriste de la Fort Hood şi recent, din Times Square, au pus în lumină terorismul care s-a dezvoltat pe plan intern, cu cetăţeni americani ca Najibullah Zazi, care urma să atace în preajma lui 11 septembrie anul trecut sistemul de metrou new yorkez şi David Headley, din Chicago care a făcut parte din complotul care a condus la atacurile din 2008 din Mumbai.
Headley a fost crescut de tatăl sau în Pakistan şi a venit în SUA la 17 ani pentru a trăi cu mama sa americană, patroană unui bar numit Kyber Pass în Philadelphia.
Fostul preşedinte Bill Clinton nu a menţionat terorismul intern în documentul din 1998 după atacul de la Oklahoma City care avusese loc cu 3 ani înainte iar George Walker Bush îl menţionase doar în treacăt în documentul din 2006.
Într-o conferinţa la Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale, consilierul pentru contraterorism al preşedintelui, John Brennan, a declarat miercuri frustrarea administraţiei de a nu fi fost capabilă să îl prindă pe Faisal Shahzad, născut în Pakistan şi care reuşise să obţină în 2009 cetăţenia americană, înainte că acesta să fi detonat la 1 mai bombă din maşină parcată în Times Square, care nu a reuşit, însă, să explodeze.
"Într-adevăr, am văzut un număr crescând de indivizi, aici, în SUA devenind atraşi de ideologiile şi cauzele extremiste. Strategia naţională de securitate a preşedintelui recunoaşte în mod explicit ameninţările la adresa SUA ale radicalizării unor indivizi în interiorul Americii. Am văzut cetăţeni americani, posesori de paşapoarte americane care călătoresc cu uşurinţă în locurile care adăpostesc extremişti şi revenind în America unde planurile lor teroriste au fost prevenite de coordonarea dintre comunitatea informaţiilor şi cea a aplicării legii" a declarat John Brennan.
Consilierul prezidenţial pentru contraterorism a introdus câteva nuanţe foarte interesante în definirea terorismului în noua strategie:
"Strategia preşedintelui este clară în legătură cu ameninţările pe care le avem în faţă . Inamicul nostru nu este terorismul pentru că terorismul se referă la tactici. Inamicul nostru nu este teroarea pentru că teroarea este o stare mentală şi, ca americani, refuzăm să trăim în stare de frică. Nu ne vom descrie inamicii ca islamişti pentru că Jihadul este un război sfânt, care înseamnă purificarea personală sau a unei comunităţi, şi nu este nimic sfânt ori legitim ori islamic în a ucide bărbaţi, femei şi copii nevinovaţi. Ei nu sunt nimic mai mult decât criminali, cu uciderea inclusiv a mii şi mii de musulmani".
Potrivit aşteptărilor, strategia care urmează să fie făcută publică de secretarul de stat Hillary Clinton şi de consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui, generalul James Jones, se va îndepărta de doctrina loviturii preventive din 2002, a fostului preşedinte George Walker Bush, doctrina care a condus la războiul din Irak.
Ea se distanţează, explicit, de moştenirea unilateralismului lui Bush şi, potrivit unor surse, cere SUA să-şi folosească puterea militară în coordonare cu aliaţii.
Documentul va arată, însă, în acelaşi timp că SUA intenţionează să rămână cea mai mare putere militară a lumii cu o capacitate care să nu poată fi depăşită de alte naţiuni, în ciuda faptului că armată americană luptă în două războaie şi are multe alte provocări în faţă sa.
America va modela o ordine mondială care să se bazeze pe forţă convingerii diplomatice, dar şi pe forţă militară.
Prefaţând noul document, preşedintele Obama a arătat că "povara acestui secol nu poate cădea numai pe umerii soldaţilor. Şi nu poate cădea, de asemenea, numai pe umerii americanilor".
Întreaga comunitate mondială trebuie să soluţioneze, împreună, cele mai noi ameninţări ale lumii: terorismul, răspăndirea armelor de distrugere în masă, schimbarea climatică, combaterea foametei şi a lipsei de îngrijire medicală.
Cea mai înaltă prioritate a noii strategii de securitate naţională o constituie siguranţa şi securitatea americanilor. Documentul cere SUA să îşi consolideze puterea prin eforturi diplomatice şi dezvoltare.
Periodic, preşedinţii americani îşi expun viziunea strategiei de securitate naţională, document care are efecte pe termen lung în configurarea arsenalului militar.