O nouă sesiune de negocieri pentru bugetul UE
Poziţiile statelor membre rămân încă nearmonizate, iar cancelarul german Angela Merkel a spus încă de noaptea trecută că probabil nu va fi posibil un acord la acest summit.
23 Noiembrie 2012, 15:00
Şefii de stat şi de guvern europeni au început la Bruxelles o noua sesiune de lucru a Summit-ului extraordinar pe tema bugetului pentru perioada 2014 - 2020.
Vor avea loc primele discuţii efective asupra noilor propuneri, formulate noaptea trecută de preşedintele Consiliului European.
Poziţiile statelor membre ramân încă nearmonizate, iar cancelarul german Angela Merkel a spus înca de noaptea trecută că probabil nu va fi posibil un acord la acest summit.
Premierul britanic, David Cameron susţine că reducerile bugetului european trebuie să fie şi mai mari în actulalele condiţii de austeritate, în care se află toate ţările Uniunii.
Discuţiile liderilor europeni de la această oră au fost precedate de alte întâlniri bilaterale, începute dimineaţă, însă speranţele concilierii poziţiilor atât de divergente încă ale statelor membre rămân reduse.
Preşedintele consiliului European, Herman Van Rompuy a păstrat în noile propuneri suma totală propusă pentru reducerea bugetului european, este vorba de 75 - 80 de miliarde de euro din propunerea iniţială a Comisiei Europene, de 1047 de miliarde.
Reducerile, redistribuite
Însă, în urma discuţiilor cu statele membre, preşedintele Van Rompuy a redistribuit reducerile, luând bani mai mulţi de la proiectele de infrastructură de exemplu şi de la afacerile externe, pentru a-i da înapoi la coeziune şi la agricultură, unde tăierile au nemulţumit statele din grupul Prietenii coeziunii, dintre care şi România, dar şi Franţa şi Italia.
Acum coeziunii îi sunt daţi înapoi puţin peste 10 miliarde de euro, iar agriculturii în jur de 8 miliarde.
Premierul britanic, David Cameron a spus însă la sosirea la reuniune că reducerile nu sunt suficiente.
"Nu cred că au fost făcute destule progrese până acum, adică nu au fost făcute progrese în reducerea sumelor propuse pentru cheltuieli suplimentare. Nu este momentul să schimbăm banii din buget dintr-o parte în alta. Trebuie să tăiem din cheltuielile pe care nu ni le permitem" - a spus premierul britanic, nemulţumit de noile propuneri de buget.
El are şi sprijinul Suediei şi al Olandei, care doresc de asemenea reduceri mai mari în bugetul european al următorilor 7 ani.
Nimeni nu poate anticipa acum cum se vor desfăşura discuţiile. Ele ar putea dura şi zilele următoare sau s-ar putea încheia astăzi, dacă nu există speranţa unei înţelegeri între statele europene.
În acest caz, cancelarul Angela Merkel a evocat posibilitatea unui nou summit special pentru buget, în luna ianuarie a anului viitor.