O nouă reuniune în dosarul sirian începe joi la Viena
Precedenta reuniune s-a încheiat cu adoptarea unei declaraţii comune care stabileşte principiile reglementării politice a conflictului din Siria.
09 Noiembrie 2015, 06:15
Joi, la Viena, este prevăzută să aibă loc cea de a treia reuniune internaţională privind reglementarea politică a situaţiei din Siria.
Precedenta reuniune, cu aproape 20 de participanţi, desfăşurată pe 30 octombrie, s-a încheiat cu adoptarea unei declaraţii comune care, împreună cu documentul final al Conferinţei Geneva 2 din 2012, stabileşte principiile reglementării politice a conflictului şi în plus cele privind cooperarea împotriva ISIS în Siria.
Amânarea problemei Assad, reuniunea la masa de negocieri, în pofida tuturor divergenţelor, a principalilor actori externi şi majorităţii statelor musulmane din zonă, adoptarea puţin anticipată a declaraţiei comune reprezintă un succes diplomatic ce creează posibilitatea pregătirii fazei următoare, cea a negocierilor intersiriene.
Damascul a confirmat atât Rusiei, aliatul său, cât şi mediatorului ONU, Staffan De Mistura, că este gata de negoceiri. În cazul opoziţiei însă, situaţia este neclară din cauza fragmentării acesteia foarte puternice.
La solicitarea conferinţeid e la Viena, sarcina de a forma o delegaţie comună a opoziţiei revine emisarului ONU, cu sprijinul, în multe privinţe decisiv, al jucătorilor externi. Este însă puţin probabil ca el să reuşească aceasta până la proxima reuniune.
Rusia consideră de altfel că organizarea noii întâlniri ministeriale nu trebuie condiţionată de participarea sirienilor, posibilă numai dacă vor fi reprezentate ambele părţi.
Până atunci, însă, este necesar, consideră Moscova, ca actorii externi să ajungă ei înşişi la consens în privinţa a două liste, una cu opoziţia care poate fi invitată la negocieri, cealaltă cu organizaţiile teroriste, lupta împotriva cărora va continua în paralel cu procesul politic.
Pe de altă parte, însă, Moscova subliniază că în momentul de faţă campania antiteroristă este prioritară.
În zilele următoare, la Moscova ar urma să aib loc noi negocieri între reprezentanţii Damascului şi ai opoziţiei siriene, data şi lista de participanţi nefiind deocamdată confirmate.
Pe de altă parte, însă, conform mediilor occidentale, anumite grupări de opoziţie ar refuza să participe la negocieri atâta timp cât continuă operaţiunea militară a Rusiei.
Poziţia oficială a Rusiei este că nu-l susţine pe Bashar al-Assad, ci integritatea şi independenţa statului sirian şi lupta acestuia împotriva teroriştilor şi că soarta lui Assad va trebui decisă de sirienii înşişi.
Aceasta este însă este o formulă cu final deschis. În acelaşi timp, adversarii interni şi externi ai lui Bashar al-Assad exclud orice rol al acestuia într-o formulă politică definitivă a crizei siriene.