O fermă din Germania, "la originea infecţiei cu E.Coli"
Autorităţile germane au anunţat că pot confirma legătura dintre produsele unei ferme din nordul ţării şi zonele cele mai afectate, deşi iniţial fermierii din Spania au fost acuzaţi că ar fi exportat legume contaminate.
Articol de Ovidiu Suciu, Berlin, 06 Iunie 2011, 14:54
O fermă din nordul Germaniei este la originea cazurilor de infectare cu bacteria E.coli.
Autorităţile germane aşteaptă rezultatele testului final, dar au anunţat deja că pot certifica legătura între produsele fermei respective şi zonele cele mai afectate, deşi iniţial vina fusese atribuită fermierilor din Spania, care ar fi exportat legume contaminate.
21 de oameni au murit în Germania şi unul în Suedia, în urma complicaţilor provocate de infecţia cu această bacterie, răspândită, până acum, în 12 ţări.
Germenii de legume folosiţi la salate sunt noul suspect principal pentru epidemia provocată de bacteria enterohemoragică E.coli în Germania.
Aceşti germeni sunt produşi de unitatea agricolă dintr-o regiune din landul Saxonia Inferioară şi au fost livraţi direct sau prin intermediari unor restaurante şi cantine din regiunea respectivă, dar şi din Hamburg, Schleswig-Holstein, Mecklenburg, Pomerania Anterioară şi Hessa, adică exact zonele cele mai afectate de epidemie.
Ferma bio, suspectată că s-ar afla la originea acestor infectări, a fost închisă.
Avertismente privind pericolul germenilor, încă din 2010
Germenii amintiţi sunt obţinuţi din seminţe plasate în apă, la temperaturi de 36-38 de grade Celsius, un mediu foarte propice şi pentru dezvoltarea bacteriilor şi ciupercilor.
A fost emis un avertisment privind consumul acestor germeni. În cursul zilei de astăzi se aşteaptă rezultatele de laborator, necesare pentru a ştii cu siguranţă dacă aceasta este sursa sutelor de infectări.
Aceste produse au provocat o epidemie similară în Japonia, în 1996, când 6.000 de oameni s-au îmbolnăvit.
Institutul German pentru evaluarea riscurilor avertizase, încă din iunie 2010, că germenii de legume sunt un produs deosebit de periculos, având în vedere că mugurii nu pot fi spălaţi din afară.
Odată cu apropierea datei de expirare a acestora, se înmulţeşte şi numărul bacterilor din muguri, potrivit specialiştilor germani.
Nu se ştie dacă germenii sunt singura sursă a infectărilor din Germania, prin urmare se menţine şi avertismentul privind consumul de roşii, castraveţi şi salată.
Potrivit Institutului Epidemiologic Robert Koch, numărul morţilor din cauza infectării cu bacteria E.coli a ajuns la 21.