O coaliţie de guvernare proeuropeană se formează la Chişinău
Liderii partidelor proeuropene din Republica Moldova au declarat că vor elabora viitorul program de guvernare, a cărui prioritate va fi integrarea europeană a Republicii.
Articol de Victor Pogor, 05 Decembrie 2014, 09:10
Liderii partidelor proeuropene de la Chişinău au convenit joi formarea unei majorităţi parlamentare.
Comisia Electorală Centrală din Republica Moldova a anunţat rezultatele scrutinului de duminică după numărarea tuturor voturilor, în urma cărora partidele proeuropene au obţinut o majoritate de 55 din cele 101 fotolii ale Parlamentului.
Discuţiile între liderii Partidului Liberal Democrat, Partidului Democrat şi Partidului Liberal au avut loc cu uşile închise.
Serviciile de presă ale celor trei partide proeuropene au anunţat doar că s-a decis crearea unei coaliţii majoritare, fără a oferi alte detalii.
Liderii PLDM, PD şi PL, Vlad Filat, Marian Lupu şi Mihai Ghimpu, au declarat că fiecare partid şi-a delegat câţiva reprezentanţi care vor elabora viitorul program de guvernare, a cărui prioritate va fi integrarea europeană a Republicii Moldova.
Deocamdată nu este clar cum vor fi partajate funcţiile în viitoarea coaliţie.
Cel mai probabil, Partidul Liberal Democrat, care a obţinut şi cele mai multe voturi dintre partidele proeuropene, va pretinde să păstreze funcţia de prim-ministru, deţinută de Iurie Leancă.
În campania electorală, însă, şi Partidul Democrat şi Partidul Liberal declarau că şi-ar dori această funcţie.
Reprezentanţii societăţii civile au adresat astăzi un apel partidelor politice să formeze cât mai repede o alianţă.
"Să formeze cât mai curând o coaliţie proeuropeană, informând societatea periodic despre negocierile purtate pentru constituirea acesteia. Din negocieri să fie excluse funcţiile care, conform naturii acestora, nu presupun loialitate politică. Coaliţia de guvernare nou creată să îşi asume priorităţile din programa de guvernare precedentă şi alte priorităţi necesare pentru a asigura parcursul european şi dezvoltarea ţării", a cerut directorul Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroşie.
Combaterea corupţiei, printre priorităţile coaliţiei
Printre priorităţile viitoarei guvernări se va număra cel mai probabil implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, reformarea justiţiei şi combaterea corupţiei.
Între timp, fruntaşii Partidului Socialiştilor, formaţiune pe care Kremlinul a susţinut-o în aceste alegeri, au efectuat o vizită la Moscova.
Comentatorii politici califică vizita liderului socialist Igor Dodon la Moscova ca pe o demonstraţie de servilism politic.
În opinia analistului Anatol Ţăranu, Igor Dodon a mers la Moscova pentru indicaţii concrete privind modalităţi de destabilizare a situaţiei politice în Republica Moldova şi de zădărnicire a parcursului european al ţării.
"El a plecat la Moscova ca să îşi dea darea de seamă pentru ceea ce a făcut şi să primească instrucţiuni pentru viitor. Aceste instrucţiuni vor fi plasate totalmente în albia intereselor Rusiei în Republica Moldova şi sunt convins că fracţiunea lui Dodon în Parlament are misiunea să facă tot posibilul să şubrezeasă parcursul european al Republicii Moldova", a spus Anatol Ţăranu.
Cu o zi înainte de plecarea sa la Moscova, Igor Dodon a avut o întrevedere cu ambasadorul Federaţiei Ruse în Republica Moldova, căruia i-ar fi dat asigurări că va insista asupra organizării alegerilor parlamentare anticipate.