Numeroşi români din Italia ar accepta să revină în ţară
Jumătate din românii aflaţi la muncă în Italia spun că ar dori să revină acasă dar se tem că este foarte greu să-şi găsească de lucru în ţară, potrivit unui studiu efectuat la comanda ANOFM.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 12 Octombrie 2011, 08:47
Potrivit studiului efectuat la comanda Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), 49,2% dintre românii care trăiesc şi muncesc în Italia ar dori să revină în ţara natală, 71% pe motiv de reîntregire a familiei.
85% dintre români însă sunt sceptici în privinţa obţinerii unui loc de muncă.
Potrivit preşedintelui ANOFM, Silviu Bian, studiul a fost realizat pe 1.200 de români.
"Rezultatele sunt spectaculoase. Aproape 50% dintre români ar dori să se întoarcă acasă ca investitor sau ca lucrător. Sunt foarte multe probleme socio-economice. Nu putem trata global, trebuie să tratăm individual opţiunea fiecăruia dintre cei care au trecut prin forma de interviu", a declarat Silviu Bian.
Studiul a fost realizat de Asociaţia Creştină a Muncitorilor Italieni, în cadrul Proiectului "Medit".
Potrivit preşedintelui asociaţiei italiene, Andreea Olivero, acest proiect urmăreşte să stimuleze revenirea în ţară a angajaţilor români din străinătate, prin punerea în valoare a experienţelor şi aptitudinilor dobândite în Italia.
Andreea Olivero a declarat că "noi contăm să lucrăm foarte mult asupra ofertelor de lucru, să punem sub ochii lucrătorilor şansele care sunt în România pentru a pune în aplicare experienţa căpătată în Italia şi, deci, de a avea un dublu avantaj.
"Reîntoarcerea în ţară şi, de cealaltă parte, de a câştiga ceea ce s-a obţinut până acum fără a pierde avantajele competitive care au fost iniţial căpătate".
Informare prin internet privind locurile de muncă disponibile
Românii pot obţine informaţii despre acest proiect şi despre oportunităţile de lucru sau de investiţii din ţară prin intermediul internetului.
Un rol important îl deţin reprezentanţii asociaţiilor de români sau ai sindicatelor în care sunt înscrişi mii de români.
Ana Mihalache, preşedintele asociaţiei "Spirit Românesc" spune că "în afară de colaborarea care poate să fie prin intermediul acestui site - că am înţeles că este un site în care putem să avem foarte multe informaţii despre locurile de muncă din România - dar ar putea fi şi o colaborare în modul de a efectua cursuri specializate pentru aceste persoane".
Românii nu spun "nu" întoarcerii acasă, însă au încă reţineri că pot găsi un loc de muncă la fel de bun ca cel din Peninsulă.
"Este eficient, în condiţiile în care acest proiect să fie mediatizat atât de bine încât să fie adus la cunoştinţa tuturor românilor din Peninsulă", spune un român stabilit în Italia de aproape zece ani.