Noul tratat de dezarmare va fi semnat la Praga
Oficiali americani au anunţat că SUA şi Rusia au ajuns la un acord în ce priveşte noul tratat de dezarmare şi că acesta urmează să fie semnat peste două săptămâni la Praga.
25 Martie 2010, 08:36
Oficiali americani au anunţat că, după îndelungi negocieri, SUA şi Rusia au ajuns la un acord în ce priveşte noul tratat istoric de reducere a arsenalelor nucleare.
Această precizare vine la scurt timp după ce purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat arăta că există încă unele probleme tehnice de rezolvat la o anexă din noul tratat de dezarmare nucleară care va înlocui acordul START din 1991 expirat în decembrie, dar că ele nu vor pune obstacole finalizării acordului în următoarele câteva zile.
Oficialii americani au mai spus că urmeaza ca preşedinţii Barack Obama şi Dmitri Medvedev să semneze noul tratat peste două săptămâni la Praga.
De asemenea, se aşteaptă ca Barack Obama şi Dmitri Medvedev să confirme finalizarea tratatului într-o convorbire telefonică săptămâna aceasta.
Analiştii americani spun că dificilele negocieri cu ruşii vor fi urmate acum de negocierile administraţiei democrate de la Washington cu senatorii republicani pentru a obţine ratificarea tratatului, negocieri care s-ar putea dovedi tot atât de dificile.
Oficiali americani au arătat că au discutat cu aliaţii cehi şi cu Kremlinul despre dorinţa Washingtonului de a semna acordul la Praga, acolo unde primăvara trecută preşedintele Obama şi-a expus viziunea unei lumi fără arme nucleare.
Un aspect important al noului tratat este includerea unui mecanism pentru verificarea reciprocă a respectării lui de către cele două părţi, prevedere care lipsea din tratatul de la Moscova, semnat în 2002.
Acel acord a accelerat atunci reducerea armelor faţă de pactul din 1991 convenit de preşedinţii George H.W.Bush şi Mihail Gorbaciov.
Dacă tratatul de la Moscova impunea limite ale focoaselor nucleare strategice ale ambelor părţi la 1700 pâna la 2.200, noul acord se aşteaptă să coboare limitele la 1500.
Experţii spun că noul tratat pune bazele unei reduceri în continuare a arsenalelor americane şi ruse ca şi pe acelea ale negocierilor multilaterale pentru reducerea arsenalelor de către toate ţările înarmate nuclear.
Ei estimează că SUA ar avea 2.150 de arme nucleare strategice iar Rusia în jur de 2.600.