Noul guvern spaniol a depus jurământul
Cabinetul condus de Mariano Rajoy îşi începe mandatul într-o perioadă în care Spania trebuie să lupte împotriva şomajului, să impulsioneze economia şi să îşi recâştige credibilitatea financiară.
22 Decembrie 2011, 14:37
În Spania a fost aprobată în acest an creşterea vârstei de pensionare şi a perioadei de cotizare la sistemul de pensii, o lege care se va aplica din 2013, adoptată de fostul guvern, răsturnat de criza care a afectat grav economia spaniolă, una dintre primele victime ale perioadei de recesiune. Noul executiv a anunţat că va menţine această măsură.
Joi, cabinetul condus de Mariano Rajoy a depus jurământul în faţa regelui Juan Carlos şi îşi începe astfel oficial mandatul.
Depunerea de jurământ a fost o ceremonie scurtă, după care regele Juan Carlos şi regina Sofia s-au apropiat de noii miniştri, i-au salutat şi le-au urat succes în perioada care urmează, o perioadă în care Spania trebuie să lupte împotriva şomajului, să dea un puternic impuls economiei şi să recupereze credibilitatea pe pieţele financiare.
O sarcină dificilă, pe care Mariano Rajoy o înfruntă cu un executiv conservator, bine pregătit, spun analiştii, bine ales, cu majoritatea miniştrilor licenţiaţi în drept şi economie, trei dintre ei cu experienţă în guvernele lui José Maria Aznar, restul, fideli colaboratori ai actualului prim-ministru.
Cea mai bine studiată figură a fost cea a ministrului economiei, Luis de Guindos, care nu este membru de partid şi care în acest moment a preluat servieta simbolic de la predecesorul său, doamna Elena Salgado, însă este cunoscut ca apropiat al lui Mariano Rajoy, a fost secretar de stat la economie în epoca Aznar, director pentru Spania şi Portugalia al Societăţii Lehman Brothers, ceea ce a atras critici dure din partea opoziţiei socialiste şi a coaliţiei comuniste şi în ultimii ani director al Şcolii Superioare de Economie, IE Business School.
În această calitate de expert, analist al situaţiei economice, Luis de Guindos a acordat un interviu postului nostru de radio la jumătatea lunii iulie, cu doar câteva zile înainte ca premierul Zapatero să anunţe alegeri anticipate din cauza crizei economice şi a presiunii pieţelor.
Audio: Analist al situaţiei economice, Luis de Guindos vorbeşte despre prima de risc spaniolă şi sistemul bancar spaniol.
"Cred că rezultatele sunt mai puţin relevante decât par, însă sunt importante pentru momentul în care au fost realizate probele de incertitudine enormă, cu scădere a economiei la nivel mondial, o percepţie a băncilor europene negativă, o criză a datoriei periferice care contaminează riscurile bancare. Deci, probele nu sunt relevante în sine, ci contextul este mai important. În aceste momente, timpul nu mai rezolvă nimic. Băncile se văd limitate când este vorba să obţină proviziuni şi să genereze resurse. Câteodată, timpul mai rezolvă problemele, dar acum nu mai este cazul", a spus analistul spaniol.