Noua strategie de securitate naţională a Statelor Unite ale Americii
Casa Albă a anunţat, ieri, noua strategie de securitate naţională a Statelor Unite ale Americii, care derivă din viziunea America First -America în prim-plan -a preşedintelui Trump
19 Decembrie 2017, 00:54
Potrivit aşteptărilor, preşedintele Trump a expus noua strategie de securitate naţională a Americii în primul rând - America First.
Prioritizând suveranitatea naţională mai curând decât alianţele, strategia preşedintelui Trump afirmă că SUA îşi vor apăra unilateral suveranitatea, într-o lume cu naţiuni în constantă competiţie.
Preşedintele republican, care a candidat cu platforma "America First", a detaliat un plan care, dacă va fi complet aplicat, ar putea modifica drastic relaţiile SUA cu restul lumii.
Donald Trump: "America revine, America se întoarce puternică. În fiecare decizie şi în fiecare acţiune a noastră punem acum pe primul loc America".
Strategia se concentrează în jurul a patru mari teme: protejarea securităţii naţionale şi a modului de viaţă american, promovarea prosperităţii americane, pace prin putere şi avansarea influenţei Statelor Unite într-o lume în perpetuă competiţie.
Donald Trump: "Acceptăm faptul că are loc în întreaga lume o competiţie viguroasă militară, economică şi politică".
Chiar dacă administraţia spune adesea că America în primul rând nu înseamnă America alone - America singură -, strategia naţională expusă de preşedintele Trump face clar faptul că America îşi va afirma voinţa, chiar dacă aceasta ar însemna acţiune unilaterală sau îndepărtarea altor naţiuni, pe teme ca schimbarea climatică, comerţ şi imigrare.
Strategia Trump subliniază că securitatea economică a SUA înseamnă securitate naţională şi că, deci, securitatea economică trebuie asigurată cu puterea militară. SUA sunt interesate numai în relaţii corecte şi reciproce cu alte ţări, inclusiv cu alianţe ca NATO.
Donald Trump: "NATO a stabilit cadrul pentru creşteri semnificative ale contribuţiilor membrilor săi, cu zeci de miliarde de dolari, pentru că nu aş permite statelor membre să nu îşi îndeplinească obligaţiile financiare, în vreme ce noi le garantăm securitatea şi suntem gata să luptăm războaie pentru ele".
În documentul strategiei se vorbeşte şi despre ameninţările ridicate de regimurile calificate drept criminale, ca cel nord-coreean, dar şi de puterile revizioniste, ca Rusia şi China, care urmăresc să schimbe status quo-ul, aşa cum o face Rusia în Ucraina, în Georgia, iar China - în Marea Chinei de Sud.
Donald Trump: "Trebuie să facem faţă unor puteri rivale, Rusia şi China, care urmăresc să provoace influenţa, valorile şi prosperitatea Americii. Vom încerca să construim parteneriate importante cu aceste ţări, ca şi cu altele, dar într-o manieră care să apere interesele noastre naţionale. În vreme ce vom urmări oportunităţi de cooperare, ne vom afirma, ne vom ridica ferm pentru ţara noastră, cum nu am făcut-o niciodată înainte".
Documentul se referă la China ca la un competitor strategic mai curând, decât la un agresor economic, aşa cum a făcut-o săptămâna trecută, prefaţând strategia, consilierul prezidenţial pentru securitate naţională, H. R. McMaster.
Strategia Trump pentru securitate naţională citează oportunităţi emergente pentru avansarea intereselor americane în Orientul Mijlociu. Citez: "Unii din partenerii noştri lucrează împreună pentru a respinge ideologiile radicale, iar lideri-cheie cer respingerea extremismului islamist şi a violenţei". În document se spune, de asemenea, că, timp de generaţii, conflictul dintre Israel şi palestinieni a fost perceput ca principalul element de obstrucţionare a păcii şi prosperităţii în regiune. Astăzi, ameninţările ridicate de organizaţiile teroriste jihadiste radicale şi de Iran conduc la înţelegerea faptului că nu Israelul este cauza problemelor regiunii.