Noua echipă a lui Donald Trump
Administraţia americană va avea două noi persoane forte prin recentele numiri făcute de preşedintele Donald Trump.
24 Martie 2018, 12:46
Administraţia americană va avea două noi persoane forte prin recentele numiri făcute de preşedintele Donald Trump: Mike Pompeo, nominalizat pentru funcţia de secretar de stat, şi John Bolton, numit consilier de securitate naţională.
Noua echipă uneşte doi din cei mai virulenţi oponenţi ai acordului nuclear din 2015 cu Iranul: Mike Pompeo, directorul CIA, care a fost desemnat de preşedintele Trump la conducerea Departamentului de Stat, şi John Bolton, fost ambasador al SUA la Naţiunile Unite, care declara acolo cu două decenii în urmă că dacă ar dispărea zece etaje ale sediului organizaţiei, nu ar fi nicio diferenţă.
Mike Pompeo, fost ofiţer în armată şi congresmen Tea Party, a vorbit despre schimbarea regimului de la Phenian şi anularea acordului cu Iranul. John Bolton a vorbit despre schimbarea regimului în ambele ţări.
Un vocal avocat al forţei militare în Administraţia George Walker Bush, el a cerut acţiune împotriva Iranului şi Coreii de Nord. La scurt timp după tweet-ul preşedintelui Trump, în care a anunţa numirea lui Bolton pentru poziţia de consilier pentru securitate naţională al Casei Albe, într-un interviu pentru televiziunea conservatoare Fox News, pentru care a lucrat ca analist, John Bolton a arătat că misiunea sa va fi să se asigure că birocraţia nu va împiedica deciziile preşedintelui.
Democraţii au devenit profund alarmaţi în legătură cu numirea lui Bolton. "Persoana care va fi prima din afara biroului oval, care va decide probleme de securitate naţională, crede cu pasiune că SUA ar trebui să lanseze un război preventiv atât împotriva Iranului, cât şi împotriva Coreii de Nord, fără niciun fel de autorizare din partea Congresului" - a spus senatorul Christopher Murphy. Republicanii în schimb şi-au exprimat satisfacţia, selectarea lui John Bolton este o ştire bună pentru aliaţii Americii şi proastă pentru inamicii Americii - a spus senatorul Lindsey Graham, adăugând că Bolton are o fermă înţelegere a ameninţărilor ridicate de Coreea de Nord, Iran şi islamul radical.
Chiar înainte de anunţul de joi seară că generalul H. R. McMaster va părăsi Casa Albă, după luni de zile, în care Donald Trump s-a plâns că acesta ar dori să-l controleze, părea probabil că preşedintele îşi va urma instinctele şi va abandona acordul nuclear cu Iranul. Dacă o va face, noua sa echipă de duri va avea în faă două din cele mai explozive probleme nucleare din era post-Război Rece.
Întrebarea pe care o ridică analiştii este dacă relaţia cu aliaţii şi adversarii Americii va fi condusă prin ultimatum sau prin diplomaţie. David Sanger scrie în The New York Times că există puţine semne în trecutul lui Bolton ca şi în cel al lui Pompeo care ar indica că cei doi ar avea multă răbdare în negocieri.
Un preşedinte care se află sub asediul politic şi are în faţă cel puţin două situaţii extrem de delicate în lume a ales o echipă dură, care este foarte probabil să transforme situaţiile în conflicte - spune David Rothkopf, care a scris două volume de istorie despre Consiliul pentru Securitate Naţională.