Nordul Africii şi Orientul Mijlociu, sub semnul protestelor
Protestele în regiune au luat amploare după demisia preşedintelui tunisian şi a preşedintelui egiptean.
Articol de Paul Poteraşi, 20 Februarie 2011, 19:32
Protestele au continuat în mai multe ţări din nordul Africii şi din Orientul Mijlociu în cursul zilei de duminică, transmit BBC şi AFP.
Manifestaţiile antiguvernamentale din regiune au luat amploare, susţine BBC, după ce regimul preşedintelui tunisian Zine El Abidine Ben Ali s-a prăbuşit în luna ianuarie.
De asemenea, preşedintele egiptean Hosni Mubarak a fost nevoit să îşi dea demisia pe 11 februarie, după mai multe săptămâni de proteste care au avut loc în oraşele Cairo şi în Alexandria.
Libia
BBC informează că unele dintre cele mai sângeroase proteste au loc în Libia, acolo unde, potrivit medicilor, peste 200 de persoane au fost ucise, iar alte 900 rănite, de la izbucnirea manifestaţiilor de miercuri.
Benghazi, al doilea oraş din Libia, a fost centrul protestelor împotriva regimului condus de patru decenii de colonelul Muammar Gadaffi.
Cele mai sângeroase atacuri au avut loc sâmbătă şi duminică când s-au folosit arme de foc.
Organizaţia Human Rights Watch susţine că cel puţin 173 de persoane au fost ucise în Libia de când au început demonstraţiile în cursul zilei de miercuri.
Maroc
O altă ţară din regiune unde au avut loc proteste în cursul zilei de duminică a fost Marocul.
Mii de marocani au protestat la Casablanca şi la Rabat, cerând reforme politice şi limitarea prerogativelor regelui Mohammed al VI-lea, transmite AFP.
În capitala Rabat, poliţia a permis protestatarilor să se apropie de clădirea parlamentului, iar manifestanţii au scandat lozinci precum "oamenii resping o constituţie făcută pentru sclavi".
Regele marocan Mohammed aparţine dinastiei Alaouite care a condus ţara în ultimii 350 de ani şi despre care se consideră că se trage pe linie directă din Profetul Mohammed, informează BBC.
În Maroc se considera aproape un sacrilegiu întrebarea despre rolul său ca rege.
Prinţul Moulay Hicham El Alaoui, vărul regelui Mohammed al VI-lea al Marocului, şi-a exprimat sprijinul pentru miile de marocani care au participat duminică la manifestaţii de stradă, relatează AFP.
"Personal, ader la orice iniţiativă care cere democratizarea sistemului nostru politic, cu condiţia ca aceasta să se desfăşoare paşnic.
"Se pare că această mişcare reuneşte condiţiile, deci ader la ea", a spus Moulay Hicham El Alaoui, într-un interviu difuzat de canalul de televiziune France 24.
Prinţul şi-a exprimat şi speranţa că sistemul politic marocan va evolua către o monarhie constituţională, de tip spaniol sau britanic.
Bahrain
BBC informează că grupurile de opoziţie din Bahrain şi protestatarii antiguvernamentali solicită ca cererile lor să fie îndeplinite înainte ca aceştia să înceapă negocierile cu monarhia.
Protestatarii solicită guvernului să demisioneze, deţinuţii politici să fie eliberaţi, iar cauzele morţii manifestanţiilor să fie investigate.
Şase persoane au fost ucise şi mai multe rănite în ultima săptămână în Bahrain după ce forţele de ordine au decis să folosească forţa pentru a înăbuşi protestele.
Mii de protestatari se află în Piaţa Perlei, în centrul oraşului Manama.
Yemen
AFP transmite că sute de studenţi yemeniţi au protestat duminică în campusul Universităţii din Sanaa, susţinătorii regimului fiind ţinuţi la distanţă de forţele de ordine.
În cursul zilei de sâmbătă, cele două grupuri s-au confruntat la Sanaa, iar, la Aden, confruntările între protestatari şi forţele de ordine s-au soldat cu un mort.
Tunisia
Mii de tunisieni protestau duminică la Tunis pentru a cere demisia guvernului de tranziţie condus de Mohamed Ghannouchi, crearea unei adunări constituante şi trecerea la un sistem parlamentar, informează AFP.
"Demisia premierului", "Adunare constituantă", "Independenţa justiţiei", "Dizolvarea Parlamentului", "Sistem parlamentar", "Tunisia este a noastră, opriţi ingerinţele franceze!", se putea citi pe pancartele manifestanţilor.
Mitingul s-a derulat fără violenţe.
"Suntem împotriva lui Ghannouchi pentru că revoluţia nu a avut nicio legătură cu Ghannouchi, iar echipa lui Ben Ali nu s-a schimbat", declară Samia Mahfoudh, o preofesoară de 50 de ani.
Mohamed Ghannouchi a fost numit premier de Ben Ali în 1999, dar este la conducerea guvernului de tranziţie creat după demisia fostului preşedinte tunisian.
Iran
Autorităţile iraniene au avertizat că nu vor tolera nicio manifestaţie a opoziţiei duminică, în contextul în care mai multe siteuri ale opoziţiei au făcut un apel la mitinguri în memoria victimelor protestelor antiguvernamentale din 14 februarie, transmite AFP.
În acest context, fiica fostului preşedinte iranian Akbar Hashemi Rafsandjani a fost arestată duminică după-amiază în centrul Teheranului, unde scanda "sloganuri provocatoare", îndemnând oamenii să protesteze, a anunţat agenţia oficială IRNA, citată de AFP.
Agenţia adaugă că Faezeh Hashemi a participat "în repetate rânduri la adunări ilegale" în timpul manifestaţiilor organizate de opoziţie după realegerea în funcţie a preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad, în iunie 2009.