Noile ţări asociate la UE: Republica Moldova, Ucraina şi Georgia
La Bruxelles au fost semnate Acordurile de Asociere şi Comerţ Liber Aprofundat ale Uniunii Europene cu Republica Moldova, Ucraina şi Georgia.
Articol de Ionuţ Iamandi, 27 Iunie 2014, 10:21
Acordurile de Asociere şi Comerţ Liber Aprofundat ale Uniunii Europene cu Georgia şi Republica Moldova şi partea economică a documentului bilateral cu Ucraina au fost semnate astăzi la Bruxelles.
Şefii de stat şi de guvern s-au reunit de joi în Belgia, pentru Consiliul European de vară, la care România este reprezentată de preşedintele Traian Băsescu.
Astfel, UE are de azi trei noi ţări asociate: Georgia, Republica Moldova şi Ucraina.
Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso a apreciat acordurile drept istorice.
"Aceste acorduri sunt piatra de temelie a Parteriatului Estic.
"Ele nu sunt făcute împotriva nimănui. Obiectivul nostru este să-i ajutăm pe partenerii noştri în realizarea reformelor.
"Aceste acorduri nu vor ţine însă loc de reforme.
"Succesul acordurilor de azi depinde de continuarea de către cele trei ţări a reformelor care să le aducă mai aproape de modul de viaţă european din punct de vedere politic, economic şi cultural", a declarat Jose Manuel Barosso.
Acordurile au fost semnate, din partea Ucrainei, de preşedintele ţării Petro Poroşenko, de premierul Georgiei, Irakli Garibasvili, şi de cel al Republicii Moldova, Iurie Leancă.
"Reforme susţinute"
Premierul moldovean Iurie Leancă a declarat că "ziua de astăzi este una istorică".
"Dar la alegerile din acest an trebuie să confirmăm că am ales viitorul, nu trecutul", a spus Iurie Leancă, cu puţin timp înainte de semnarea acordului.
Anterior, el a dat asigurări că Republica Moldova şi-a pregătit instituţiile pentru aplicarea eficientă a acordului de asociere pe care îl consideră o etapă în procesul de aderare la UE.
Preşedintele Traian Băsescu avertiza însă că Republica Moldova nu poate spera să devină membru a UE până nu îşi rezolvă problemele din justiţie.
Corespondentul Radio România la Chişinău Mircea Dascaliuc transmite că apropierea de UE divizează clasa politică de la Chişinău. În timp ce puterea crede că integrarea europeană este calea de urmat, opoziţia de stânga se angajează se refacă parteneriatul cu Rusia dacă revine la guvernare.
Ucraina a semnat azi la Bruxelles doar partea economică a documentului bilateral cu Uniunea Europeană. Secţiunea politică a acordului a fost semnată în martie, în timpul crizei ruso-ucrainene.
Intraţi în dezbatere!
Consiliul European de vară de la Bruxelles şi semnarea acordului comercial şi politic între Uniunea Europeană şi Republica Moldova este tema emisiunii "Probleme la zi" de astăzi.
Invitaţi: Cristian Ghinea – director CRPE, expert şi în relaţiile cu Republica moldova – în studio şi, prin telefon, Cerasela Rădulescu – corespondent SRR la Bruxelles.
Producător: Magda Zăvoianu. Realizator: Victor Caraculacu.
Întrebările dumneavoastră sunt aşteptate pe pagina de facebook România Actualităţisau prin SMS la numărul 0748. 88 77 66.