Noile bombardamente rusești din Ucraina s-au soldat cu cel puțin 10 morți și 30 de răniți, în timp ce autoritățile ucrainene încearcă să restabilească aprovizionarea cu energie și apă
Noile bombardamente rusești din Ucraina s-au soldat cu cel puțin 10 morți și 30 de răniți, în timp ce autoritățile ucrainene încearcă să restabilească aprovizionarea cu energie și apă, întreruptă în mare parte din țară.
Articol de Florin Lepădatu, 25 Noiembrie 2022, 08:05
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Noile bombardamente rusești din Ucraina s-au soldat cu cel puțin 10 morți și 30 de răniți, în timp ce autoritățile ucrainene încearcă să restabilească aprovizionarea cu energie și apă, întreruptă în mare parte din țară, inclusiv la Kiev, în urma masivelor atacuri cu rachete de zilele trecute. Trimisul RRA a ajuns în orașul Irpin, de la periferia capitalei ucrainene, unul din primele ocupate de ruși la începutul invaziei. Locuitorii reveniți din refugiu se confruntă atât cu vechile distrugeri, cât și cu lipsa de curent și căldură provocată de atacurile recente.
Ilie Pintea relatează: ”Autoritățile încearcă reconstrucția orașului cu ajutorul fondurilor primite din donații, cum ar fi cei peste 4.500.000 de dolari alocați de Crucea Roșie. Şi autoritățile centrale au alocat fonduri pentru ca la aproximativ 150 de blocuri să fie schimbate geamurile distruse de suflul exploziilor. Oamenii de aici au început să revină acasă, iar autoritățile încearcă să facă față noilor probleme aduse de întreruperea furnizării energiei, a declarat pentru Radio România Actualități primarul orașului Irpin, Oleksandr Markuşin.
Oleksandr Markuşin: ”La începutul războiului, noi cu echipa noastră și cu administrația militară am evacuat 95% din populația orașului, iar acum mai mult de 80% s-au întors. Pentru cei care locuiesc la casă este mai simplu, iar la blocuri asociațiile de proprietari au cumpărat generatoare. Pe acei oameni cărora le este frig și nu am încălzire încercăm să-i ajutăm prin acele centre speciale pe care le-am amenajat. Şi la noi la primărie oamenii pot veni oricând, își pot încărca telefoanele. Nu refuzăm pe nimeni. În aceeași situație a ajuns toată Ucraina.”
Şi la Borodianka, un alt oraș de lângă Kiev, care a avut de suferit la începutul războiului, autoritățile au amenajat locuințe modulare, capacitatea maximă a campusului pentru cei care au rămas fără locuințe urmând să fie până la jumătatea lunii viitoare de 500 sute de persoane.”