Noi măsuri de austeritate în Italia
Liderii alianţei de guvernământ, conduşi de prim-ministrul Silvio Berlusconi, au definitivat un plan de austeritate suplimentar celui aprobat în luna iulie de guvernul de la Roma.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 30 August 2011, 08:58
Luni era ultima zi când formaţiunile politice ar fi putut depune propunerile pentru modificarea normelor necesare reducerii deficitului public.
Taxa de solidaritate asupra câştigurilor mari a fost anulată, TVA-ul nu se atinge, adică nu se majorează cu un procent de la 20 la 21%.
Rămâne în vigoare însă măsura referitoare la creşterea vârstei de pensionare pentru anumite categorii sociale la 65 de ani şi declararea obligatorie a tranzacţiilor de peste 2.500 de euro, în vederea evitării evaziunii fiscale, măsură prevăzută cu
sancţiuni severe pentru activităţile care nu emit facturi sau chitanţe.
În cazul reducerii subvenţiilor de stat pentru administraţiile locale nu se vor tăia 8 miliarde
de euro cât erau iniţial prevăzute pentru doi ani, ci doar 6 miliarde de euro.
Decizia a fost luată de prim-ministrul Silvio Berlusconi, preşedintele Ligii Nordului, Umberto Bossi şi ministrul economiei şi finanţelor, Giulio Tremonti, în cadrul discuţiilor de de la Arcore, în contextul în care 1963 de primari şi reprezentanţi ai consiliilor locale protestau pe străzile din centrul oraşului Milano împotriva planului de austeritate.
După ce iniţial a aprobat, la sfârşitul lunii iulie, un plan de austeritate pentru trei ani, de 48 de miliarde de euro , executivul de la Roma a adoptat în urmă cu două săptămâni un alt plan de austeritate extrem de drastic, în valoare de 45,5 miliarde euro pe doi ani, pentru a pune capăt atacurilor speculative împotriva Italiei.
Scumpiri ale alimentelor şi transportului public
În urma aplicării acestor măsuri, potrivit unor studii realizate de asociaţiile pentru protecţia
consumatorilor din Peninsulă, din toamna acestui an, preţurile pentru alimente se majorează cu 5%, transportul public local cu 25%, iar asigurările auto cu 10%.
La capitolul utilităţi, gazul se va scumpi cu 8%, curentul electric cu 5%, iar apa cu 6%.
Benzina va trece de 1 euro si 60 de cenţi pe litru, ceea ce înseamnă că pe luna o familie va cheltui aproape 240 de euro, iar trenul va costa în medie mai mult cu 120 de euro.
Totodată din octombrie sunt prevăzute creşteri şi la nivelul taxelor pentru autostradă şi al costului manualelor şcolare.
Odată cu elaborarea acestui pachetul de măsuri anti-deficit, s-a constatat că intenţiile de vot ale italienilor se îndepărtează de Berlusconi.
Potrivit sondajelor realizate în ultima lună, dacă mâine italienii ar merge la urne, partidul lui Berlusconi (PDL) nu ar lua mai mult de 25% din voturi.
Analiştii politici din Italia consideră că unul dintre motivele care-l costă pe Berlusconi la
capitolul popularite a fost şi faptul că a negat criza chiar şi în faţa Parlamentului.