Noi măsuri anti-violenţă în Italia
Ministrul italian de interne, Roberto Maroni, a prezentat marţi seara în Senat concluziile privind strategia de siguranţă publică după violenţele înregistrate sâmbătă în cadrul protestului "indignaţilor” de la Roma.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 19 Octombrie 2011, 07:58
Ministrul italian de interne, Roberto Maroni a catalogat drept "terorism urban" violenţele de la Roma, declarând că autorii acestor acte sunt membri ai grupurilor "anarhiste".
Arest după 48 de ore de la comiterea faptei, extinderea interdicţiei de acces la manifestările sportive şi asupra celor de tip politic, introducerea unei noi tipologii de delict asociativ pentru cei care comit acte de violenţă în cadrul manifestărilor şi tutelarea juridică a forţelor de ordine sunt câteva dintre măsurile avute în vedere de ministrul de interne, Roberto Maroni.
Pe deasupra, până la sfârşitul anului, vor fi alocate de către ministerul economiei 60 de milioane de euro pentru a întări măsurile de securitate publică, a mai anunţat demnitarul italian.
”Terorism urban” pe străzile din Roma
Violenţele de sâmbătă de la Roma, la care au participat aproximativ 80.000 de persoane, dintre care 3.000 erau exponenţi ai mişcărilor anarhiste, pot fi interpretare ca o formă inedită a terorismului.
”Un terorism urban", a mai precizat Maroni, subliniind că intenţia protestatarilor era aceea de a ataca instituţiile statului.
Autorii violenţelor ar fi, potrivit lui Roberto Maroni, tineri extremişti, fani ai echipelor de fotbal, şomeri din Napoli, dar şi membri ai grupărilor marxist-leniniste.
Pagubele produse de aceștia se ridică la cinci milioane de euro.
Între cele 12 persoane arestate se află și un bucureștean cu rezidenţa la Varese, în nordul Italiei.
Cei 12 sunt acuzaţi de ultraj împotriva autorităţilor publice, rezistenţă la arestare şi participare la acţiuni anarhice. Pentru aceste fapte, pedepsele prevăzute de Codul Penal italian sunt cuprinse între trei şi 15 ani de închisoare.
Duminică, un alt protest care necesită atenţie din partea forţelor de ordine
Ministrul Roberto Maroni a avertizat că episoade similare se pot repeta in Italia.
Următoarea ţintă ar putea fi protestul asociaţiilor împotriva trenului de mare viteză programat pentru duminică în Val di Susa, lângă Torino.
În concluzia discursului de la Senat, ministrul Maroni a invitat manifestanţii pacifici să nu participe la provocările extremiştilor.
Oraşele pe care s-a pus accent au fost Milano, Napoli, Padova, Roma, Livorno, Palermo şi Torino, care este celebru pentru centrele sociale cu grupurile anarhice.