Noi greve anunţate la Atena
Lucrătorii din transportul public şi mai multe confederaţii sindicale au anunţat noi greve la Atena, în semn de protest faţă de noul pachet de măsuri de austeritate propus miercuri de guvern.
Articol de Monica Chihaia, Atena, 22 Septembrie 2011, 15:28
Protestele zilnice care au loc la Atena de când guvernul elen a trebuit să recurgă la măsuri drastice de reducere a cheltuielilor bugetare au luat din nou amploare joi, după ce intenţiile anunţate miercuri - reduceri de pensii, disponibilizări şi taxe mai mari pentru proprietăţi - au bulversat din nou opinia publică.
Aceste posibile măsuri suplimentare ale guvernului amplifică starea de nemulţumire de la Atena.
Pentru o metropolă care numără, cu suburbiile sale, peste cinci milioane de locuitori, lipsa mijloacelor de transport în comun crează probleme imense.
Joi a fost anunţată o nouă grevă, de această dată de 48 de ore, pentru marţi 27 şi miercuri 28 septembrie a lucrătorilor din transportul public, la care vor participa şi proprietarii de taxi care protestează din nou împotriva liberalizării acestei profesii.
De asemenea, confederaţiile sindicale din sectoarele public şi privat au lansat un apel la greve generale de 24 de ore în zilele de 5 şi 19 octombrie.
În atenţia persoanelor care doresc să călătorească în şi dinspre Grecia duminică, 25 septembrie, au anunţat o grevă de 24 de ore şi controlorii de trafic aerian.
Pachetul de măsuri propuse miercuri de guvern cuprinde concret coborârea pragului de impozitare, impunerea noii grile de salarizare a angajaţilor, tăieri de salarii şi indemnizaţii pentru angajaţii bugetari, reducerea pensiilor, intrarea în şomaj tehnic a zeci de mii de angajaţi din sectorul public, accelerarea reformelor şi în principal a privatizărilor şi adoptarea până la sfârşitul lunii octombrie a noului sistem de impozitare.
Prin urmare, pensiile vor fi reduse din nou de la 1 noiembrie cu încă 20%.
Reduceri mai mari vor fi aplicate pensiilor acordate înaintea împlinirii vârstei de 55 de ani, respectiv sumele care depăşesc 1.000 de euro vor fi micşorate cu 40%.
Pragul de impozitare va fi redus începând cu acest an de la 8.000 la 5.000 de euro din venitul anual individual, după ce la 1 iulie fusese coborât de la 12.000 la 8.000 de euro.
În ceea ce priveşte taxa specială asupra bunurilor imobiliare, aceasta va fi percepută cel puţin până în 2014, după ce aplicarea acesteia fusese anunţată iniţial numai pentru 2011 şi posibil, pentru 2012.
De asemenea, până la sfârşitul anului, vor intra în şomaj tehnic 30.000 de funcţionari publici.
Guvernanţii spun că au luat măsuri suficiente. Deciziile privind aceste măsuri însă nu au fost definitivate.
Vor putea fi influenţate de discuţiile ministrului de finanţe cu responsabilul FMI, Christine Lagarde, la sfârşitul acestei săptămâni la Washington şi de întâlnirile cu reprezentanţii Băncii Centrale Europene şi Comisiei Europene, programate tot în aceste zile.