Noi alegeri prezidenţiale în R. Moldova la 15 ianuarie
Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Marian Lupu, a anunţat că renunţă la candidatura pentru funcţia de şef de stat. Alegerile repetate, pentru funcţie, sunt programate pentru 15 ianuarie.
Articol de Lina Grâu, Chişinău, 28 Decembrie 2011, 12:49
Parlamentul de la Chişinău a stabilit pentru data de 15 ianuarie data turului repetat al alegerilor prezidenţiale.
În Republica Moldova şeful statului este ales de parlament, iar în primul tur, care a avut loc pe 16 decembrie, Marian Lupu, candidatul Alianţei pentru Integrare Europeană, de guvernare, nu a acumulat numărul necesar de voturi pentru a fi ales.
Deşi anterior anunţase ca va candida şi la alegerile repretate, Marian Lupu, preşedinte al PD, a ieşit miercuri dimineaţa cu o declaraţie prin care a anunţat că nu îşi va depune candidatura la prezidenţiale.
"Pornind de la argumentele ce susţin o asemenea soluţie, precum şi de la declaraţiile celor care insistă că putem identifica un asemenea candidat, care să întrunească compromisul necesar, în Parlament, vă anunţ că nu mă voi înscrie pentru următorul tur, turul alegerilor repetate a preşedintelui Republicii Moldova", a spus Marian Lupu.
Marian Lupu a fost criticat de oponenţi, dar şi de parteneri din alianţă, inclusiv de premierul Vlad Filat, pentru insistenţa de a deveni şef de stat.
Preşedintele PD a declarat că se retrage pentru a permite coaliţiei de guvernare să identifice un candidat apartiinic care să fie susţinut de cel puţin 61 de deputaţi, număr cerut de Constituţie pentru alegerea preşedintelui.
Coaliţia majoritară are 59 de mandate, cu două mai puţin decât numărul necesar. Iar alţi trei deputaţi care au părăsit acum o lună Partidul Comuniştilor au declarat că nu îl vor vota pe Marian Lupu.
Preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu a declarat că în cazul în care coaliţia majoritară nu va reuşi identificarea unui candidat pentru prezidenţiale, turul repetat al alegerilor ar putea fi declarat nevalabil şi după revenirea deputaţilor din vacanţă va fi stabilită o nouă dată a alegerilor prezidenţiale.
Parlamentul de la Chişinău nu poate alege un şef de stat de mai bine de doi ani şi jumătate, ceea ce a generat două scrutine anticipate în acest răstimp, iar situaţia riscă să se repete şi acum.