Nigeria confirmă două noi cazuri de îmbolnăvire cu virusul Ebola
În prezent nu există un medicament sau vaccin omologat, dar Agenţia Americană pentru Medicamente a ridicat parţial restricţiile asupra unui tratament experimental.
Articol de Sorin Moţatu, 09 August 2014, 20:15
Nigeria, ţara unde lupta împotriva virusului Ebola a fost declarată o urgenţă naţională, a confirmat două noi cazuri de boală.
De asemenea, Brazilia şi India au întărit supravegherea în porturi, aeroporturi şi la frontiere, după ce autorităţile canadiene au anunţat un caz suspect de febră hemoragică la un bărbat întors din Nigeria.
După ce a provocat 932 de morţi şi a infectat aproape 2.000 de persoane începând din martie în Liberia, Sierra Leone şi Guineea, virusul Ebola a apărut şi se extinde în Nigeria, ţara cea mai populată din Africa.
În acest stat numărul cazurilor confirmate de febră hemoragică a ajuns la nouă.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care a decretat epidemia de Ebola o urgenţă de sănătate publică la nivel mondial, afirmă că este cea mai gravă situaţie înregistrată în cei 40 de ani de la descoperirea virusului.
Experţii avertizează că posibilele consecinţe ale continuării răspândirii epidemiei sunt "deosebit de grave", având în vedere virulenţa virusului.
În prezent nu există un medicament sau vaccin omologat, dar Agenţia Americană pentru Medicamente a ridicat parţial restricţiile asupra unui tratament experimental.
Serul, testat pe maimuţe, are o eficienţă maximă. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat că un vaccin împotriva Ebola va fi comercializat de anul viitor.
Uniunea Europeană a dat asigurări că riscul infectării pe teritoriul comunitar este extrem de scăzut.
Şi autorităţile române afirmă că este foarte puţin probabil să apară noi cazuri de infecţii cu virusul Ebola pe teritoriul României.
Ele recomandă românilor să nu călătorească în zonele afectate din Africa de Vest, decât dacă este strict necesar.