New York: Delegaţia condusă de premierul Marcel Ciolacu şi-a început programul oficial al zilei
Sunt programate întrevederi cu secretarul general ONU, Antonio Guterres, cu preşedintele Adunării Generale a Naţiunilor Unite, şi cu preşedintele Consiliului Evreiesc Mondial.
Articol de Radio România Actualităţi, 06 Decembrie 2023, 23:42
Delegaţia condusă de premierul Marcel Ciolacu, din care mai fac parte miniştrii economiei, apărării şi externelor, şi-a început la această oră programul oficial la New York. În cursul zilei de astăzi sunt programate întrevederi cu secretarul general ONU, Antonio Guterres, cu preşedintele Adunării Generale a Naţiunilor Unite, dar şi cu preşedintele Consiliului Evreiesc Mondial. Trimisul RRA special, Petruţa Obrejan, transmite de la New York.
Reporter: Astăzi este ultima zi a vizitei pe care premierul Marcel Ciolacu o efectuează în Statele Unite. Este o zi dedicată întâlnirilor cu preşedintele şi secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Dennis Francis şi Antonio Guterres. România a devenit la 14 decembrie 1955 membru al Organizaţiei Naţiunilor Unite, cel mai important for internaţional creat după cel de-Al Doilea Război Mondial, cu misiunea de a asigura pacea la nivel global, respectarea drepturilor omului, cooperarea internaţională şi respectarea dreptului internaţional. Desigur că pe agenda discuţiilor cu înalţii oficiali ai Organizaţiei Naţiunilor Unite se va afla problematica Ucrainei, dar şi a situaţiei din Fâşia Gaza. Poziţia României, o ţară care a trecut prin două mari conflagraţii mondiale în secolul trecut, este una dedicată păcii şi rezolvării tuturor diferendelor între statele lumii prin dialog, apelând la armele diplomaţiei şi nu la armele adevărate. De altfel, reprezentanţii ONU ştiu foarte bine eforturile autorităţilor de la Bucureşti de a sprijini Ucraina, încă de la izbucnirea conflictului generat de agresiunea Federaţiei Ruse, de măsurile luate pentru susţinerea refugiaţilor şi, nu în ultimul rând, de facilitarea tranzitului cerealelor ucrainene, astfel încât lipsa alimentelor să nu fie transformată de Rusia într-o armă. Pe de altă parte, rolul ONU este esenţial şi în ceea ce priveşte situaţia din Fâşia Gaza. De altfel, premierul Marcel Ciolacu a făcut de la bun început, un apel la reţinere de ambele părţi şi la oferirea de sprijin umanitar, la eliberarea tuturor ostaticilor, fără precondiţii. România a trimis în sprijinul civililor din Gaza peste 230 de tone de alimente şi cazarmament. (ta1)