Negocierile de pace de la Geneva în dosarul sirian au fost suspendate
Negocierile de la Geneva pentru găsirea unei soluţii politice a conflictului din Siria au fost suspendate până la 25 februarie - a anunţat aseară Organizaţia Naţiunilor Unite.
04 Februarie 2016, 07:40
Negocierile de la Geneva pentru găsirea unei soluţii politice a conflictului din Siria au fost suspendate până la 25 februarie - a anunţat aseară Organizaţia Naţiunilor Unite.
Pe teren, armata siriană a reuşit să preia două localităţi din apropiere de Alep şi să taie principala rută de aprovizionare spre Turcia a forţelor de opoziţie, în ceea ce este considerată a fi cea mai vastă ofensivă din nordul ţării în ultimii trei ani.
În acest context, astăzi are loc, la Londra, Conferinţa donatorilor pentru Siria, la care se speră că vor fi adunaţi nouă miliarde de dolari pentru milioanele de refugiaţi sirieni.
Suspendarea negocierilor a fost anunţată de trimisul ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, cel care a încercat în ultimele şase zile să depăşească faza pregătitoare a acestor discuţii indirecte între guvernul de la Damasc şi opoziţia siriană.
BBC îl citează pe trimisul ONU, care a spus că mai este încă nevoie de multe eforturi pentru a începe cu adevărat negocierile şi a insistat că nu este vorba despre un sfârşit al discuţiilor şi nici despre un eşec al acestora.
Argumentele trimisului ONU au fost prezenţa la negocierea ambelor în conflict şi faptul că acestea s-au arătat interesate ca procesul politic să înceapă.
Staffan de Mistura a făcut aceste declaraţii la sfârşitul unei întâlniri de mai multe ore cu reprezentanţii opoziţiei siriene la un hotel din Geneva, după cum relatează agenţia France Press.
Trimisul ONU s-a întâlnit cu delegaţia guvernului de la Damasc, dar întâlnirea cu reprezentanţii opoziţiei a fost anulată din cauza refuzului acestora de a purta orice discuţii până când trupele guvernamentale nu vor înceta atacurile asupra poziţiilor deţinute de forţele de opoziţie.
Începerea negocierilor de pace a fost pusă sub semnul întrebării de confruntările de pe teren.
Astăzi armata siriană a înregistrat cel mai mare avans în provincia Alep din ultimii peste trei ani şi a reuşit să înfrângă rezistenţa forţelor de opoziţie în două localităţi din apropierea oraşului Alep.
Anunţul a fost făcut de televiziunea siriană, iar agenţia France Press a aflat informaţia din surse militare de la faţa locului, potrivit cărora, trupele guvernamentale au tăiat principala rută de aprovizionare spre Turcia prin care forţele de opoziţie puteau primi ajutoare şi întăriri.
France Press mai spune, citând observatorul sirian pentru drepturile omului, că ofensiva armatei siriene a primit un sprijin important din partea aviaţiei ruse.
Încetarea focului este una dintre contiţiile înscrise în rezoluţia ONU din decembrie pe baza căreia au fost lansate negocierile, vinerea trecută, iar trimisul ONU, Staffan de Mistura, spunea într-un interviu pentru BBC, seara trecută, că este vorba despre un test.
"Încetarea focului este esenţială. De fapt, din punctul meu de vedere, acesta este un test care arată dorinţa unor adevărate negocieri",a spus Staffan de Mistura.
El a subliniat că este nevoie de discuţii pentru încetarea focului între părţile în conflict şi marile puteri care au o influenţă în acest conflict.
Aceeaşi idee a implicării comunităţii internaţionale în rezolvarea conflictului din Siria a lansat-o şi secretarul general ONU, Ban Ki-moon, în ajunul conferinţei donatorilor, care are loc astăzi la Londra.
"Sper din toată inima că această conferinţă de la Londra va fi folosită nu numai pentru a strânge fonduri, ci şi pentru a spori presiunea atât asupra acelor două părţi implicate în conflictul din Siria, dar şi asupra comunităţii internaţionale", a declarat Ban Ki-moon.
La conferinţă se speră strângerea a aproape nouă miliarde de dolari pentru ajutorarea a peste 13 milioane de sirieni, aflaţi în vulnerabilitate sau deplasaţi în Siria şi pentru alte 4,2 milioane care s-au refugiat în ţările vecine.