Negocieri tripartite la Berlin pentru formarea noului guvern federal
În Germania se prefigurează o coaliție de guvernare tripartită.
Articol de Vlad Drăghicescu, Bonn, 19 Octombrie 2021, 06:40
Realizator: Pavel Ionescu - În Germania se prefigurează o coaliție de guvernare tripartită: după cele aproximativ trei săptămâni de la alegerile federale, social-democrații, ecologiștii și liberalii au convenit să înceapă oficial negocieri pentru formarea viitorului cabinet de la Berlin, ce va avea de înfruntat numeroase crize.
Corespondentă din Bonn - Reporter: Vlad Drăghicescu - Germania ar putea fi condusă în următorii ani de Partidul Social Democrat, Partidul Verzilor și Partidul Liberal Democrat, care după încheierea discuțiilor exploratorii au anunțat că sunt dispuse să înceapă negocierile propriu-zise de formare a unui guvern federal roșu-verde-galben, numit și "guvern semafor", după culorile celor trei formațiuni politice.
"Ne asumăm responsabilitatea pentru Germania, care are nevoie de o conducere stabilă și de o modernizare cuprinzătoare a societății, economiei și statului" - a declarat liderul FDP, Christian Lindner, astăzi la Berlin, după ce partidul său a dat undă verde intrării la masa negocierilor.
Pe de altă parte, liberalul a ținut să precizeze că așa-numita coaliţie "semafor" nu a fost "o constelație politică dezirabilă" și că ea va fi mai degrabă o alianță de conveniență.
Christian Lindner: Pentru a mă exprima diplomatic, precizez că partenerii de discuții din aceste zile nu s-au căutat înainte de alegerile federale. Nu este deci o surpriză faptul că diferențele de conținut continuă să existe și nu trebuie să ne iluzionăm că ele vor dispărea în viitor. Această situație cere din partea partidelor implicate în negocieri toleranță multă și disponibilitate pentru o gândire nouă.
Reporter: Vineri, negociatorii celor trei formațiuni politice au prezentat un document final comun al discuțiilor exploratorii, în care au fost clarificate unele divergențe, în vreme ce alte aspecte au rămas nerezolvate. Potrivit documentului, impozite importante, precum impozitul pe venit și cel pe profit, nu vor fi majorate, iar "frâna datoriei", principiu de rigoare fiscală, va fi respectată - asupra cărora au insistat liberalii. De asemenea, se menționează creșterea salariului minim legal la 12 euro pe oră. În ceea ce privește protecția climei, este planificată o expansiune accelerată a energiilor regenerabile şi o eliminare treptată a cărbunelui, în mod ideal până în 2030.Documentul exploratoriu urmează să fie concretizat în cadrul negocierilor de coaliție din săptămânile următoare, când se vor afla și numele posibililor miniștri federali.
Cel puțin în forma lor actuală, compromisurile la care s-a ajuns în discuțiile pregătitoare arată că liberalii și-au apărat programul electoral, reușind să pareze solicitările de natură restrictivă ale partenerilor de stânga, cum ar fi limitarea vitezei de deplasare a autovehiculelor pe autostrăzile germane, fiind de notorietate faptul că pe vaste porțiuni de autobahn șoferii pot accelera după pofta inimii, sau majorarea impozitelor. Se anunță însă o luptă aprigă între ecologiști și liberali pentru funcția de ministru federal al finanțelor, la care aspiră însuși Christian Lindner.
Presa germană acuză însă partidele implicate în formarea noului guvern federal, precum și clasa politică în ansamblu, că ar fi mult prea preocupate de jocuri de putere, în vreme ce alegătorii se confruntă cu prețuri în creștere la energie electrică, care deja sunt cele mai mari din Europa, și cu cei mai scumpi carburanți din ultimii ani. La toate acestea se adaugă și un nou val de migranți sirieni, afgani și irakieni, ce ajung din Belarus în Polonia iar mai apoi în Germania. În această ultima chestiune, ministrul federal de interne, Horst Seehofer, a cerut departamentelor abilitate să vină cu o strategie de contracarare a noului flux migrator.