Negocieri salariale în Germania
Sindicaliştii din domeniul serviciilor cer majorări salariale de 6,5%, pentru 2 milioane de angajaţi. Autorităţile susţin că pot plăti doar 3,3%.
Articol de Ovidiu Suciu, Berlin, 28 Martie 2012, 20:02
Sindicatele din Germania şi administraţiile locale au avut miercuri a treia rundă de negocieri salariale, în încercarea de a pune capăt valului de greve, întinse pe mai multe săptămâni, care au paralizat, în numeroase rânduri, transportul public, traficul aerian, activitatea din spitale şi din învăţământ.
Protestele sunt iniţiate de sindicatul din domeniul serviciilor.
A treia rundă de negocieri, cea decisivă, a început într-o notă optimistă.
Partenerii de dialog, sindicatul Verdi şi administraţiile locale, şi-au declarat disponibilitatea de a ajunge la un compromis.
Discuţiile se vor prelungi până joi.
Sindicaliştii cer majorări salariale de 6,5%, pentru 2 milioane de angajaţi, cu un minim de 200 de euro, acordat fiecăruia.
Autorităţile locale susţin că pot plăti doar creşteri salariale de 3,3%, având în vedere situaţia foarte dificilă, în care se află bugetele numeroaselor oraşe şi comune germane.
Negocierile vizează încheierea unui conflict de muncă, întins pe mai multe săptămâni.
Peste 300.000 de angajaţi au participat la cele două valuri de greve, care au avut loc în toate regiunile Germaniei.
Marţi, s-a consemnat ultimul protest, la aeroporturile din Republica Federală.
Efectul a fost masiv: sute de zboruri au fost anulate şi s-au înregistrat numeroase întârzieri.
Partenerii de dialog încearcă să soluţioneze conflictul
Liderul sindicatului Verdi, Frank Bsirske, a avertizat că grevele recente au demonstrat potenţialul de escaladare a conflictului de muncă, în cazul în care acesta nu va fi soluţionat.
Patronatele au respins speculaţiile, conform cărora, nu ar fi dispuse să îmbunătăţească oferta.
"Vrem o soluţie obţinută la masa negocierilor, şi nu la un arbitraj ulterior", au precizat reprezentanţii asociaţiei patronatelor comunale.
Şi ministrul federal de interne, Hans-Peter Friedrich, a confirmat că se va încerca ajungerea la un acord, fără mediere.
Totuşi, este greu de crezut, că solicitările sindicaliştilor vor fi îndeplinite integral.
Potrivit administraţiilor locale, fiecare procent, acordat în plus la salarii, înseamnă 700 de milioane de euro, suplimentar, la bugetele locale anuale, ceea ce face nefinanţabilă - spun patronatele - pretenţia de creştere cu 6,5% a veniturilor angajaţilor din servicii.