Navă sud-coreeană, scufundată în Marea Galbenă
Aproximativ 46 de marinari sud-coreeni sunt daţi dispăruţi după ce nava la bordul cărora se aflau s-a scufundat la graniţa maritimă cu Coreea de Nord.
Articol de Paul Poteraşi, 27 Martie 2010, 13:02
O navă de patrulare a armatei sud-coreene cu 104 oameni la bord s-a scufundat la graniţa maritimă cu Coreea de Nord, relatează AP.
În urma incidentului, 46 de marinari sunt daţi dispăruţi, iar oficialităţile sud-coreene au afirmat că aproximativ 58 de membri ai echipajului au fost salvaţi.
Navele marinei militare şi ale gardei de coastă, precum şi avioane AIR Force patrulează zona în încercarea de-ai găsi pe cei 46 de marinari.
Încă nu se cunosc cauzele scufundării ambarcaţiunii, dar, potrivit unor informaţii, înainte ca nava să se scufunde au existat nişte explozii nemotivate.
Un reprezentant al Academiei Navale din Republica Coreea a precizat că adevăratele cauze ale exploziei vor putea fi determinate în momentul în care nava va fi remorcată.
"În acest moment toate cele trei scenarii - atac cu rachete, explozii interne, torpile - sunt posibile", a mai spus acesta.
Preşedintele sud-coreean Lee Myung-Bak a convocat o reuniune de securitate de urgenţă şi a ordonat stabilirea cât mai rapidă a cauzelor naufragiului, "fără a elimina nicio ipoteză", a explicat un purtător de cuvânt al forţelor armate.
Departamentul de stat american a anunţat că nu dispune de dovezi privind o implicare a Phenianului, iar statul major sud-coreean a precizat că nu au fost înregistrate manevre militare anormale în partea nord-coreeană a zonei maritime dintre cele două ţări.
Incidentul naval este unul dintre cele mai grave din istoria Coreei de Sud.
Presa locală a precizat că cel mai rău incident naval s-a petrecut în anul 1974.
Atunci o navă s-a scufundat în largul coastei de sud-est din cauza furtunii, provocând moartea a 159 de marinari.
Un alt incident a avut loc în anul 1967, când 39 de marinari au fost ucişi de artileria nord-coreeană.
Corveta Cheonan de 1.200 tone, s-a scufundat vineri între orele locale 21.00 şi 22.00 (14.00 - 15.00, ora României), aproape de insula Baengnyeong din Marea Galbenă, după o explozie de origine nedeterminată.
Linia de demarcaţie dintre cele două Corei nu a fost niciodată recunoscută de Phenian.
Teoretic cele două statre se află încă în război, în lipsa unui tratat de pace după conflictul din 1950-1953.
Începând din 1999, incidente produse între cele două armate s-au soldat cu zeci de morţi în zonă, cea mai recentă confruntare datând din noiembrie 2009.