Naufragiul din Insula Lampedusa, "o dramă europeană"
În Italia este zi de doliu naţional în memoria victimelor naufragiului de joi, în urma căruia şi-au pierdut viaţa peste 100 de imigranţi clandestini.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 04 Octombrie 2013, 18:55
În Italia este astăzi zi de doliu naţional, în memoria victimelor naufragiului de joi, din largul insulei siciliene Lampedusa, în urma căruia şi-au pierdut viaţa peste 100 de imigranţi clandestini.
Papa Francisc vorbeşte de o zi a plângerii, în vreme ce autorităţile de la Roma cer o strategie europeană în materie de imigraţie.
Între timp, continuă operaţiunile de recuperare a cadavrelor din apropiere de insula Lampedusa - 200 de persoane sunt în continuare dispărute.
Mica insulă din Sicilia, Lampedusa, a devenit în numai câteva ore ca un cimitir.
Această nouă tragedie a emigraţiei se află vineri în atrenţia autorităţilor italiene.
Vicepremierul Angelino Alfano, ministrul de interne, a rămas pentru o zi pe insulă pentru a supraveghea operaţiunilor de recuperarea a cadravelor şi pentru a fi alături de locuitori.
Este o dramă europeană, nu doar italiană, consideră Alfano, cerând ca ţara sa, în care au intrat aprope 25.000 de imigraniţi numai anul acesta, de trei ori mai mulţi decât în 2012, să îşi poată extinde patrulele dincolo de apele sale teritoriale.
În contextul în care de ani de zile Lampedusa, care este mai apropiată de coastele nord-africane decât cele ale Siciliei, constituie destinaţia emigranţilor clandestini, revine în atenţia autorităţilor de la Roma necesitatea unei coordonări europene pentru siguranţa acestor traversări pe baza cărora pot specula organizaţiile criminale.
Şeful statului italin, Giorgio Napolitano, a cerut ca Europa să oprească traficul criminal de fiinţe umane, în cooperarea cu statele de provenienţă şi a apreciat indispensabilă supravegherea cooastelor de unde pleacă acester călătorii ale disperării şi ale morţii.
În ultimii 10 ani, în Canalul Siciliei şi-au pierdut viaţa peste 6.200 de persoane. Dintre acestea, aprope 4.800 nu au fost niciodată recuperate din mare.
Numai în anul 2011, au murit 1.800 de clandestini plecaţi pe mare din Africa, ceea ce înseamnă 150 pe lună, adică 5 victime pe zi.