NATO doreşte "întărirea planurilor de apărare"
La Luxemburg, marţi, situaţia din Ucraina a fost discutată de miniştrii europeni ai apărării, în cea de-a doua zi dea Consiliului de Afaceri Externe.
Articol de Sorin Croitorescu, Bruxelles, 16 Aprilie 2014, 01:59
La Luxemburg, marţi, situaţia din Ucraina a fost discutată de miniştrii europeni ai apărării, în cea de-a doua zi dea Consiliului de Afaceri Externe.
A participat şi secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, care a cerut din nou Rusiei să contribuie la detensionarea situaţiei.
Impactul situaţiei din Ucraina asupra apărării comune şi elaborarea unui mesaj coerent al comunităţii transatlantice către Rusia au fost subiectele principale ale reuniunii de marţi a Consiliului de Afaceri Externe.
Anders Fogh Rasmussen i-a informat pe miniştrii apărării despre măsurile pe care le-a luat şi pe care le are în vedere NATO, în scopul asigurării apărării colective a aliaţilor.
Este vorba despre reanalizarea şi întărirea planurilor de apărare, creşterea numărului de exerciţii comune şi deplasări oportune de trupe.
Secretarul general a spus că este încă prea devreme pentru a da detalii despre aceste deplasări şi că nu se discută acum opţiuni militare.
El a cerut însă Rusiei să facă eforturi pentru detensionarea situaţiei.
"Cer Rusiei să îşi retragă trupele de la frontiera cu Ucraina, să nu mai destabilizeze situaţia şi să precizeze foarte clar că nu sprijină acţiunile violente ale separatiştilor pro-ruşi.
"Rusia nu trebuie să mai fie parte a problemei, ci parte a soluţiei", a declarat Anders Fogh Rasmussen.
Rusia "subminează parteneriatul cu NATO"
Anders Fogh Rasmussen scrie într-un articol, publicat pe pagina de internet a Alianţei, că prin acţiunile şi comportamentul său Rusia subminează Parteneriatul cu NATO şi că nu se comportă ca un partener, ci ca un adversar.
El a precizat că orice soluţie de rezolvare a crizei trebuie să aibă la bază respectarea suveranităţii şi integrităţii teritorialea Ucrainei.
"Sigur că sprijinim eforturile comunităţii internaţionale pentru o soluţie politică, dar este deosebit de important că cetăţenii Ucrainei sunt cei care trebuie să decidă asupra propriului viitor.
"Orice soluţie trebuie să urmeze aspiraţiile democratice ale poporului şi să respecte suveranitatea şi integritatea teritorial a Ucrainei", a mai spus Anders Fogh Rasmussen.
România a fost reprezentată de ministrul Mircea Duşa, care la dezbaterea legat de impactul crizei asupra politicii de apărare europene, a spus că ţara noastră susţine pe deplin obiectivul de creare a unei baze tehnologice şi industriale europene competitive, care să ofere Uniunii autonomia şi capacităţile militare necesare.
De altfel, la reuniune s-a discutat pe larg despre aceste subiecte cu reprezentanţii Agenţiei Europene de Securitate, ca şi despre conştientizarea la nivelul opiniei publice europene a necesităţii de dezvoltare a capacităţilor militare pentru creşterea autonomiei strategice a Uniunii în gestionarea situaţiilor de criză.
Acest lucru trebuie să se reflecte însă într-o susţinere adecvată a domeniului apărării în interiorul statelor membre.