NATO a decis o întărire fără precedent a flancului estic
Miniştrii apărării din ţările NATO au convenit că ameninţarea Rusiei este îndeajuns de mare pentru a justifica o întărire fără precedent a flancului estic al alianţei.
11 Februarie 2016, 06:53
Miniştrii apărării din ţările NATO au convenit că ameninţarea Rusiei după anexarea Crimeei şi implicarea în situaţia din Ucraina este îndeajuns de mare pentru a justifica o întărire fără precedent a flancului estic al alianţei.
Practic, de la ţările baltice până la graniţele Europei de Est a fost stabilită o prezenţă multinaţională şi un nou cadru de apărare, care va include desfăşurări de trupe prin rotaţie, exerciţii, echipamente prepoziţionate şi întăriri uşor de mobilizat.
Deciziile vin la câteva zile după anunţul SUA că urmăresc creşterea de patru ori a finanţării pentru securitatea europeană în bugetul pe 2017.
NATO nu a dat detalii concrete despre planurile militare din flancul estic, acestea vor fi conturate mai clar de experţi până la summitul alianţei de la Varşovia din iunie.
"Miniştrii apărării au decis: o prezenţă întărită în estul Alianţei va fi multinaţională, iar un atac împotriva unuia dintre aliaţi va antrena răspunsul tuturor membrilor NATO. Prezenţa în est va fi atât de mare pe cât vom avea nevoie, iar scopul este de a obţine un echilibru între trupele de pe teren şi forţele de întărire, care pot fi desfăşurate rapid. Sperăm însă să putem menţine un dialog politic deschis cu Rusia", a apus secretarul general al NATO Jens Stoltenberg.
Este o decizie istorică în contextul în care relaţiile dintre NATO şi Moscova au ajuns în ultimii doi ani la cel mai scăzut nivel de după războiul rece, în urma acţiunilor Rusiei în Ucraina.
Detaliile planului, inclusiv numărul de militari şi contribuţia fiecărei ţări, urmează să fie stabilită de strategii militari în următoarele luni înaintea summitului NATO de la Varşovia, din luna iulie.
Noul cadru va include desfăşurări de trupe prin rotaţie, exerciţii şi echipamente.
Această prezenţă militară sporită va fi susţinută prin programe de exerciţii complexe şi prin instalare de echipamente şi arsenal în regiune, a precizat secretarul general.
Prezenţa militară sporită, decisă astăzi de aliaţi, completează eforturile făcute de aceştia în ultimele 18 luni, pentru a face forţele NATO mai flexibile şi mai eficace pentru operaţiuni de apărare şi descurajare, ca răspuns la anexarea Crimeei de către Rusia în martie 2014 şi la ofensiva rebelilor proruşi din estul Ucrainei.
NATO a luat astfel o serie de măsuri şi pentru a-i asigura pe aliaţii din Europa de Est, prin deschiderea unor centre logistice, prepoziţionarea echipamentului, trimiterea de avioane de luptă în ţări baltice sau desfăşurarea de mai multe naveîn Marea Baltică şi la Marea Neagră.
Această nouă strategie ilustrează conceptul de descurajarea modern, un nou concept al NATO sub auspiciile căruia aliaţii sunt pregătiţi să facă faţă unor crize majore şi unor potenţiale conflicte în Europa pe flancul de Est, cum se întâmplă în Ucraina sau pe cel de sud, cum se întâmplă în Siria sau în Libia.
Apărarea şi descurajarea cuprind de asemenea pachete de măsuri faţă de măsuri faţă de ameninţări hibride, cum ar fi atacurile cibernetice sau atacuri violente ale unor organizaţii teroriste de tipul celei a Statului Islamic.
Totodată, secretarul general al NATO a declarat la începutul reuniunii de două zile, că NATO şi-a intensificat prezenţa la Marea Neagră.
"NATO şi-a intensificat deja prezenţa la Marea Neagră şi urmăreşte îndeaproape evoluţiile din zonă. Ne-am mărit prezenţa navală. Avem de asemenea avioane AWACS de supraveghere aeriană deasupra României şi Bulgariei şi la Marea Neagră, spre Turcia", a precizat Jens Stoltenberg.
Nu în ultimul rând, miniştrii vor analiza şi solicitarea de ajutor formulată de Germania şi Turcia pentru a face faţă crizei refugiaţilor.
Este vorba în primul rând de implicarea alianţei în sud la Marea Mediterană, prin operaţiuni de supraveghere maritimă.
La Bruxelles, România este reprezentată de ministrul apărării, Mihnea Motoc, care va susţine astăzi o conferinţă de presă la finalul reuniunii.
Tot astăzi, o delegaţie la nivel înalt a Arabiei Saudite va fi prezentă la sediul Alianţei Nord-Atlantice în timpul reuniunii pentru convorbiri bilaterale.