Muncitori din Anglia, plătiţi sub nivelul costului de trai
În Marea Britanie nu există un salariu minim pe economie dar unii angajatori acceptă să adopte voluntar o astfel de limită, sub care nu-şi plătesc angajaţii.
Articol de Dan Vasiliu, corespondent RRA în Marea Britanie, 29 Octombrie 2012, 14:17
Unul din cinci muncitori din Marea Britanie este plătit cu mai puţin decât este necesar traiului - arată un studiu citat de BBC.
În Marea Britanie nu există un salariu minim pe economie, dar unii angajatori acceptă să adopte voluntar o astfel de limită, sub care nu-şi plătesc angajaţii.
Articole alarmiste apărute în presa britanică ar putea agita şi mai mult piaţa muncii locală.
Anumite publicaţii atrag atenţia că în curând, mai exact la sfârşitul anului viitor, Marea Britanie va trebui să ridice restricţiile pentru muncitorii români şi bulgari şi atenţionează din nou cu privire la posibilitatea ca un val masiv de imigranţi să le ia britanicilor locurile de muncă.
Un raport guvernamental recent arată că ridicarea restricţiilor pentru muncitorii români şi bulgari va duce cel mai probabil la apariţia unui nou val de imigranţi în Marea Britanie care va afecta piaţa muncii.
Presa anchetează situaţia muncitorilor
Deşi autorităţile s-au ferit să dea cifre, ziarele nu au avut aceeaşi reţinere.
"Sunday Telegraph" publică opinia unor profesori universitari şi ai reprezentanţilor unor ONG-uri care susţin că numărul imigranţilor ar putea fi cel puţin la fel de mare ca cel al muncitorilor sosiţi în Marea Britanie din cele opt state care au aderat la UE în 2004.
Pe de altă parte, ziarul a publicat şi rezultatele unei anchete proprii, potrivit căreia mulţi dintre românii care au dorit să vină în Regatul Unit pentru a munci au făcut-o deja, folosindu-se de portiţa oferită de statutul de liber profesionist.
Pe un ton la fel de alarmist a fost tratat subiectul şi de tabloidul "Daily Mail", publicaţie cunoscută pentru atitudinea sa antiimigraţionistă, ziarul avertizând asupra riscului ca britanicii să ajungă în postura de a nu-şi găsi un loc de muncă din cauza imigranţilor.
Aceste articole vin la scurt timp după ce autorităţile britanice au vehiculat ideea reintroducerii sistemului de vize pentru anumite state europene, măsură care nu poate fi pusă însă în aplicare fără o reformare radicală a principiilor de bază ale UE.
Discuţiile au apărut pe fondul unei scăderi evidente în popularitatea Partidului Conservator, formaţiune care încearcă acum să recâştige sprijinul aripii eurosceptice prin măsuri cu un caracter antieuropean.