Moscova şi Sofia, negocieri pe teme energetice
Guvernul Bulgariei a anunţat că va căuta investitori străini pentru continuarea construcţiei centralei atomo-electrice Belene.
Articol de Petio Petkov, corespondent RRA în Bulgaria, 02 Septembrie 2009, 10:42
Liderii prezenţi la ceremoniile de la Gdansk de comemorare a 70 de ani de la declanşarea celui de-al doilea război mondial au profitat de întâlnire, pentru a discuta probleme de cea mai mare actualitate. Printre aceştia, s-au aflat premierul rus, Vladimir Putin, şi omologul său bulgar, Boiko Borisov, care s-au concentrat asupra proiectelor energetice comune: Belene, South Stream, Burgas, Alexandropolis etc.
Borisov, iniţial, a spus că prima sa vizită în calitate de prim-ministru va fi la Bruxelles. Se pare însă că problemele legate de finanţarea proiectelor comune cu Rusia - este vorba de Centrala Belene, gazoductul South Stream şi conducta petrolieră Burgas - Alexandropolis, au impus modificarea planurilor sale.
Ministrul economiei, Traicho Traikov, a anunţat astăzi că va avea convorbiri cu reprezentanţii ai Consiliului de colaborare a ţărilor arabe din Golful Persic, despre posibila participare a lor, la proiectul Belene.
Totul a fost practic îngheţat în luna iulie, după ce centriştii din partidul GERB au venit la putere. Guvernul socialistului Serghei Stanişev a cheltuit, la Belene, peste 450 de milioane de euro, în principal pentru elaborarea proiectului, de către compania rusă Atomstroexport, pentru o parte din instalaţii şi pentru demolarea a ceea ce a fost construit acum 20 de ani.
După cum avertizează ecologiştii bulgari, centrala nu va costa 4 miliarde, cum afirmă ruşii, ci între 8,2 şi 10 miliarde euro. La finele lui 2008, a fost semnat un acord de principiu, între Compania Naţională de Electricitate a Bulgariei, NEK, şi concernul german RWE. Problemele de finanţare, însă, au împiedicat semnarea acordului de bază, ceea ce a dus la speculaţii cu privire la posibila retragere a nemţilor.
A devenit cunoscut că RWE a negociat o eventuală participare la proiect a trei potenţiali investitori, printre care şi Inter RAO UES Rusia, proprietara centralei de la Cuciurgan, în Transnistria. Experţii bulgari nu exclud posibilitatea ca Putin sa accepte indexarea cerută de Borisov, a preţului reactoarelor, pentru a nu se ajunge la îngheţarea proiectului. Din anii '80 şi până acum, la Belene, au fost investite 1,5 miliarde euro.
Moscova ţine la Belene, pentru că acesta reprezintă primul sau proiect atomo-energetic, într-o ţară membră a Uniunii Europene.