Momorandumul semnat cu Rusia "nu schimbă obiectivele SUA în Siria"
Obiectivul secretarului John Kerry privind avansarea către o tranziţie politică în Siria, nu se schimbă, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, John Kirby.
Articol de Doina Saiciuc, 22 Octombrie 2015, 06:33
Administraţia americană încearcă să relanseze convorbirile de pace pentru Siria cu Rusia, Turcia, Arabia Saudită şi în mod potenţial chiar cu Iranul, convorbiri care să conducă la încetarea luptelor între armata preşedintelui Assad şi forţele moderate de opoziţie şi care să permită tuturor părţilor să se concentreze asupra înfrângerii militanţilor Statului Islamic.
La Departamentul de Stat, purtătorul de cuvânt John Kirby a insistat că memorandumul de înţelegere dintre Departamentul American al Apărării şi Ministerul Rus al Apărării privind regulile de navigaţie în siguranţă în spaţiul aerian sirian a piloţilor coaliţiei nu schimbă obiectivul SUA privind o tranziţie politică în Siria, adică plecarea de la putere a preşedintelui Assad.
John Kerry se va întâlni vineri, la Viena, cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov. Or, Moscova nu a vorbit niciodată public despre plecarea de la putere a lui Assad.
"Memorandumul nu va schimba obiectivul secretarului Kerry privind avansarea către o tranziţie politică în Siria. John Kerry va continua să aibă convorbiri cu ministrul de externe Lavrov pentru a atinge acest obiectiv. Memorandumul nu vine cu conotaţia unei cooperări, a unei coordonări sau a unei campanii aeriene comune. Este menit, pur şi simplu, să confere siguranţă piloţilor coaliţiei în spaţiul aerian. Nimic nu a schimbat poziţia noastră, şi anume aceea că nu poate exista o soluţie militară a conflictului civil din Siria.
"Dacă vă uitaţi la ţintele pe care Rusia continuă să le lovească şi la sprijinul pe care îl acordă regimului sirian pe teren nu puteţi ajunge decât la concluzia că Rusia intenţionează să susţină regimul Assad, ceea ce nu va face altceva decât să exacerbeze conflictul, să inflameze tensiunile sectare şi să conducă mai mult extremism acolo şi în alte părţi ale regiunii. Vreau să spun fără niciun echivoc, semnarea memorandumului important pentru siguranţa piloţilor nu face nimic pentru a calma îngrijorările noastre privind activităţile militare ruseşti în Siria", a declarat John Kirby.
Analistul Hussein Ibish de la Institutul Statelor Arabe ale Golfului din Washington D.C. scrie în "The New York Times" că intervenţia Rusiei în Siria anticipează o rezolvare a conflictului sirian printr-o divizare de facto a ţării.
Rusia încearcă să se reintroducă în Orientul Mijlociu
Este o încercare de a modifica peisajul strategic al Orientului Mijlociu.
Vladimir Putin a profitat de o reacţie slabă a administraţiei americane pentru a restaura rolul pe care Rusia l-a pierdut în Orientul Mijlociu în anii 1970.
Hussein Ibish vorbeşte despre faptul că generalul Qassem Suleimani, comandantul Corpului de Elită al Foreţelor Islamice Revoluţionare, analizează la Kremlin, împreună cu oficialii ruşi, harta Siriei.
În tot acest timp, nu puţini observatori, în mod special cei cu viziuni liberale, doresc să atragă atenţia asupra interesului naţional al SUA, cum a făcut-o, într-o conferinţă la Universitatea New York din Washington D.C. editorialista cotidianului "The Washington Post", Karen DeYoung.
"Cred că administraţia menţine ferm un principiu definitoriu, care este interesul naţional al SUA în Siria - combaterea Statului Islamic, împotriva lui luptăm. Vom ajuta cât de mult putem pe cei care luptă în războiul civil, dar acesta nu este un interes al SUA. Se vor ridica însă întrebări în nord, unde se află militanţii Statului Islamic, care avansează către vest, adică exact acolo unde au început să opereze ruşii", a apreciat Karen DeYoung.