Moment istoric pentru misiunile spațiale către planeta Marte
Roverul Perseverance, cu o masă de o tonă, cu şapte instrumente ştiinţifice, 23 de camere şi un elicopter va încerca să găsească dovezi ale vieţii.
Articol de Sergiu Şteţ, 18 Februarie 2021, 12:24
Joi seara, 18 februarie, NASA încearcă să plaseze pe planeta Marte un rover botezat Perseverance. În cazul unei coborâri reușite, Perseverance va fi cel mai mare obiect trimis de om pe Marte.
Având în vedere distanța foarte mare dintre Pământ și Marte aterizarea roverului va fi practic autonomă, centrul de comandă al NASA neputând să intervină în cazul în care ceva nu va funcționa corespunzător.
În decurs de doar câteva minute Perseverance va trebui să fie frânată de la viteza cu care călătorește în spațiu, aproape 20.000 de km/h, la doar 3 km/h, viteza cu care va atinge solul planetei Marte. Roverul Perseverance, cu o masă de o tonă, cu şapte instrumente ştiinţifice, 23 de camere şi un elicopter va încerca să găsească dovezi ale vieţii.
Urmăriți aici animația secvenței de aterizare pe Marte pe care roverul Perseverance ar urma să o execute în jurul orei 22:45, ora României.
NASA's Mars 2020 Perseverance Rover Landing Animations from JPLraw on Vimeo.
Conform BBC, Perseverance (în valoare de câteva miliarde de dolari) va preleva mostre de rocă de pe Marte care vor fi trimise înapoi pe Pământ, pentru a fi analizate. Roverul va coborî pe fundul unui vechi lac (Craterul Jezero) şi va sigila cele mai interesante roci în mici recipiente. Transportarea acestora pe Pământ va necesita viitoare misiuni elaborate pe care NASA şi Agenţia Spaţială Europeană le pregătesc în prezent.
O altă premieră a misiunii NASA pe Marte este micul elicopter pe care îl va lansa Perseverance pentru a explora porțiunile de teren accidentat sau crevasele inaccesibile roverului. Zborul pe Marte este mult mai dificil de executat datorită atmosferei extrem de rarefiate care reduce mult portanța.
NASA Mars Helicopter Ingenuity Animations from JPLraw on Vimeo.