Moldovenii şi-ar putea alege preşedintele prin vot direct
Potrivit actualei constituţii, preşedintele Republicii Moldova este votat de parlament, dar membrii Alianţei pentru Integrare Europeană vor să modifice legea fundamentală.
Articol de Mario Balint, Chişinău, 04 Mai 2010, 16:03
Proiectul Alianţei pentru Integrare Europeană de modificare a articolului 78, a fost avizat de Curtea Constituţională (CC), marţi, după ce săptămâna trecută, Curtea a avizat favorabil proiectul depus de Partidul Comuniştilor.
Proiectul AIE presupune alegerea şefului statului de către popor şi demiterea lui, în cazul unor încălcări grave ale legii sau infracţiuni, de către Parlament, cu votul a 67 de deputaţi.
Săptămâna trecută a fost avizat proiectul propus de PCRM,care propune alegerea preşedintelui de către Parlament, în trei tururi de scrutin.
Potrivit preşedintelui curţii constituţionale, Dumitru Pulbere, dacă nici unul dintre aceste două proiecte nu va fi adoptat de către Parlament, acestea pot fi votate prin referendum, de un număr de cetăţeni de cel puţin 200.000 dintre cei aflaţi pe listele de alegători.
Cele două proiecte de modificare a art. 78, din Constituţie, urmează să fie examinate de către parlament după şase luni de la avizarea lor de către curtea constituţională. Aceasta înseamnă că modificarea respectivă ar putea fi votată abia în luna octombrie. În cazul în care nu se va ajunge la un consens între partidele parlamentare în ceea ce priveşte textul viitorului articol şi nici un proiect de modificare a art. 78 nu va întruni numărul necesar de voturi (2/3) în Parlament, ar putea fi organizat un referendum.
În cadrul referendumului, cetăţenii îşi vor exprima punctul de vedere privind alegerea preşedintelui. Aceasta este varianta înaintată deja de preşedintele Mihai Ghimpu, cu câteva luni în urmă, chiar în momentul declanşării crizei constituţionale de la Chişinău. O decizie comună va fi luată de conducerea cvadruplă a AIE, la întoarcerea preşedintelui Mihai Ghimpu de la Strassbourg, unde va avea consultări cu membrii Comisiei de la Veneţia pentru găsirea unei soluţii în vederea depăşirii crizei constituţionale.