Moldova, perspectivă spre "alternanţa la guvernare"
PLDM, PL, PDM şi AMN au semnat documentul de constituire a coaliţiei de guvernare "Alianţa pentru Integrarea Europeană".
Articol de Paul Poteraşi, 08 August 2009, 21:01
Partidul Liberal Democrat din Moldova, Partidul Liberal, Partidul Democrat şi Alianţa Moldova Noastră au anunţat sâmbătă că au semnat documentul de constituire a coaliţiei de guvernare "Alianţa pentru Integrarea Europeană" şi urmează o a doua etapă, de dialog cu PCRM.
"Imediat după revenirea partenerilor noştri din vacanţă, vom începe un dialog cu ei. Altă cale nu există", a declarat sâmbătă, la o conferinţă de presă, Marian Lupu, preşedintele PDM, care a subliniat importanţa unui dialog cumpătat, la nivel de cultură politică europeană.
"Este vorba despre dialog cu PCRM (Partidul Comuniştilor), nu despre negocieri", a precizat liderul AMN, Serafim Urecheanu, adăugând: "Nu vom negocia cu ei la capitolul funcţii". "Cred că ei vor oferi nu opt voturi (care sunt necesare coaliţiei pentru alegerea şefului statului - n.r.), ci 48, pentru că îşi iubesc mai mult patria decât noi, reieşind din declaraţiile lor electorale", a spus preşedintele PL, Mihai Ghimpu.
Declaraţia comună conţine cinci principii în baza careia ar urma să funcţioneze viitoarea coaliţie de guvernare - restabilirea statului de drept, depaşirea crizei social-economice, descentralizarea şi asigurarea autonomiei locale, reintegrarea teritoriala a Republicii Moldova prin reglementarea transnistreana şi integrarea europeana.
Printre priorităţile noii coaliţii liberal-democrate este şi revenirea la normalitate în politica externă, inclusiv normalizarea relaţiilor cu vecinii Ucraina şi România, eliminarea regimului de vize pentru România şi semnarea cu Bucureştiul a Acordului de mic trafic la frontiera, respins de guvernarea comunista şi condiţionat de semnarea de către Bucureşti a Tratatului de baza şi a celui de frontieră.
De asemenea prioritare vor fi şi parteneriatele strategice cu SUA şi Rusia, se mai spune în declaraţia celor patru partide din coaliţia necomunistă de la Chişinău.
În scurt timp va fi prezentat şi un program de guvernare comun, având la bază principiile enunţate în documentul privind constituirea "Alianţei pentru Integrarea Europeană". Liderii coaliţiei de guvernare nu au anunţat cum vor împărţi funcţiile. "Când vom discuta despre funcţii, vom preciza şi cine va fi persoana pe care o vom susţine la funcţia de şef al statului", a declarat Vlad Filat, preşedintele PLDM.
Cei patru au precizat, totuşi, că nu vor merge pe calea numirii unui preşedinte tehnocrat. La alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie, PLDM, PL, PDM şi AMN au obţinut împreună 53 de mandate. Noua coaliţie de guvernare poate alege preşedintele Parlamentului şi prim-ministrul, cu 51 de voturi, nu însă şi preşedintele ţării, care este ales cu minimum 61 de voturi.