Ministrul spaniol al economiei critică agenţiile de rating
Ministrul spaniol al economiei, Elena Salgado, a declarat că agenţiile de rating găsesc cele mai proaste momente să recalifice sau să reducă nivelul datoriilor anumitor ţări.
13 Iulie 2011, 14:37
După ce premierul Jose Luis Rodriguez Zapatero a criticat, marţi, lipsa de voinţă a marilor puteri de a se pune de acord în privinţa unei soluţii pentru Grecia, miercuri a fost rândul ministrului economiei, Elena Salgado, să spună că agenţiile de rating găsesc cele mai proaste momente să recalifice sau să reducă nivelul datoriilor anumitor ţări.
Este cazul Irlandei, care ar putea avea nevoie de un al doilea plan de salvare, în opinia Agenţiei de Rating Moody's, adică mai mulţi bani din exterior pentru a se putea finanţa.
MIercuri, pe holurile Camerei Deputaţilor, ministra Salgado a fost întrebată despre situaţia din Europa şi nu a pierdut ocazia să critice agenţiile de rating.
"Nu e rezonabil ca ţări care au pus în mişcare acţiuni clare şi supervizate de Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional să îşi vadă coborât nivelul datoriei. În orice caz, e nevoie de un criteriu de oportunitate, adică exact ce le lipseşte agenţiilor de rating", a declarat Elena Salgado..
În acest moment de criză a monedei euro există, potrivit experţilor, două alternative: o intervenţie decisă a Uniunii Europene la unison, cum a cerut marţi premierul Zapatero, sau abandonarea ţărilor care au probleme economice, o cădere liberă care ar însemna sfârşitul stabilităţii monedei europene.
Momentul este bun pentru relansarea obligaţiunilor euro, care trebuie sprijinite de Germania şi Franţa.
Toţi analiştii de la Madrid afirmă că Europa reacţionează prea târziu şi critică lipsa de acord de la Bruxelles.
Dacă Grecia va fi scoasă din zona euro, efectul imediat va fi asupra Italiei şi Spaniei, care se vor confrunta cu o catastrofă economică.
În faţa lipsei de acord faţă de situaţia Greciei există un risc maxim pentru Spania, a cărei economie pare să fie la discreţia pieţelor.
Lipsa de încredere în economia spaniolă determină opoziţia să ceară din nou alegeri anticipate, pentru că e nevoie de măsuri pentru ca Spania să recupereze încrederea pierdută şi să fie capabilă de creştere, iar actualul guvern nu ar fi capabil să conducă.
Miercuri, în Parlament, şeful guvernului a reafirmat că Spania va înregistra o uşoară creştere a produsului intern brut, însă acest lucru nu va permite crearea de locuri de muncă în ritmul dorit.