Ministrul educaţiei din Ucraina anunţă o întâlnire mâine cu Liviu Pop
Ministrul educaţiei din Ucraina anunţă întâlniri cu omologii român şi maghiar, pentru a discuta despre noua Lege a învăţământului promulgată de preşedintele Petro Poroşenko.
Articol de RADOR, 26 Septembrie 2017, 07:39
Ministrul educaţiei şi ştiinţei din Ucraina, Lilia Grinevici, a salutat promulgarea de către preşedintele Petro Poroşenko a noii Legi ucrainene a învăţământului şi a subliniat că a convenit deja asupra unei întâlniri cu ministrul resurselor umane din Ungaria, la jumătatea lunii octombrie, şi a unei întâlniri cu ministrul român al educaţiei, pe 27 septembrie.
Grinevici a amintit în acest sens că Ministerul de externe al Ucrainei a purtat consultări cu ambasadorii acestor ţări şi a explicat particularităţile procesului de implementare a articolului lingvistic din noua Lege a educaţiei, care a nemulţumit minorităţile română şi maghiară.
"Am susţinut că nu restrângem drepturile copiilor care aparţin minorităţilor naţionale ci, mai degrabă, extindem aceste drepturi. Argumentul este că astăzi, copiii care învaţă în şcoli cu predarea în limbi minoritare din clasa I până în clasa a XI-a studiază toate materiile numai în limba maternă a acestor minorităţi şi, din păcate, nu stăpânesc limba ucraineană" - a explicat ministrul.
Totodată, Lilia Grinevici şi-a exprimat convingerea că relaţiile Ucrainei cu ţările vecine nu se vor deteriora. "Când discutăm despre modalităţi concrete de implementare a acestei legi, se elimină multe speculaţii politice şi mituri. Vom elabora un plan comun în cadrul consultărilor bilaterale despre cum să facem astfel încât să extindem posibilităţile acestor copii" - a menţionat ministrul ucrainean al educaţiei.
Lilia Grinevici a mai remarcat că posiblitatea introducerii unor amendamente la această lege poate fi luată în calcul numai după o discuţie extinsă a experţilor cu privire la acest subiect. "Putem face modificări, dar numai după discuţii extinse la nivel de experţi. Pentru popoarele autohtone, de asemenea, se menţine dreptul de a studia toate materiile în limba minorităţii naţionale, deoarece ne dăm seama că popoarele autohtone nu au nicio altă ţară vorbitoare a limbii lor. Aici, este foarte importantă dezvoltarea terminologiei educaţionale şi ştiinţifice. Legea nu stabileşte lista popoarelor autohtone, ci doar dreptul acestor popoare" - a explicat ministrul Grinevici.