Miniştrii de externe din UE susţin prevenirea de noi atacuri chimice
Miniştrii de externe din Uniunea Europeană susţin măsurile de prevenire a noi atacuri chimice, chemând la relansarea procesului politic.
Articol de Radu Dobriţoiu, 16 Aprilie 2018, 17:20
Miniştrii de externe ai statelor membre ale Uniunii Europene, reuniţi luni la Luxemburg, au declarat că susţin toate măsurile menite să împiedice noi atacuri chimice împotriva civililor în Siria, inclusiv recentele lovituri aeriene întreprinse de SUA, Marea Britanie şi Franţa, chemând în acelaşi timp la relansarea procesului politic care să pună capăt conflictului, transmit dpa, AFP şi Reuters.
Aceste lovituri „au fost măsuri specifice luate cu unicul obiectiv de a preveni folosirea suplimentară de arme chimice şi substanţe chimice drept arme de către regimul sirian pentru a-şi omorî propriul popor”, se arată în concluziile reuniunii de la Luxemburg.
„Uniunea Europeană reiterează că nu poate exista o soluţie militară la conflictul din Siria”, subliniază miniştrii de externe, apreciind că „elanul situaţiei actuale trebuie folosit pentru a revigora procesul ce vizează găsirea unei soluţii politice”.
„Uniunea Europeană va continua să aibă în vedere noi măsuri restrictive împotriva Siriei atât timp cât represiunea continuă”, indică cei 28 de miniştri europeni, cu referire la sancţiuni economice.
Cei 28 sunt totuşi divizaţi, la un capăt al eşichierului aflându-se Marea Britanie şi Franţa, iar la celălalt statele neutre, între cele două situându-se membrii NATO, dintre care unii cu opinii divizate în privinţa loviturilor aeriene.
„Declaraţia Celor 28 este maximum care poate fi spus”, a subliniat în acest context o sursă diplomatică, citată de AFP.
Unele guverne europene se tem de reacţia preşedintelui rus Vladimir Putin - susţinător al preşedintelui sirian Bashar al-Assad - , care, în ajunul loviturilor occidentale, a avertizat, într-o discuţie cu omologul său francez Emmanuel Macron, că orice gest „nechibzuit şi periculos în Siria” ar putea avea „consecinţe imprevizibile”.
„Trebuie ca Uniunea Europeană să rămână unită. Trebuie evitat ca fiecare stat să poată duce o politică autonomă faţă de Moscova. Aceste lucru este important pentru ca UE să existe”, a pledat un responsabil european sub protecţia anonimatului, citat de AFP.
Moscova profită de pe urma divizărilor din interiorul UE, aşa cum au demonstrat-o şi reacţiile după otrăvirea fostului agent dublu rus Serghei Skripal, pusă de Londra pe seama Rusiei.
„Trebuie să sperăm acum că Rusia înţelege că după riposta militară (...), trebuie să ne alăturăm eforturile pentru a promova un proces politic în Siria care să permită o ieşire din criză. Franţa este disponibilă pentru a ajunge la ea”, a declarat duminică şeful diplomaţiei franceze, Jean-Yves Le Drian.
„Fără Rusia, este imposibil de rezolvat acest conflict”, a afirmat luni ministrul german de externe Heiko Maas, la sosirea la Luxemburg, insistând că cuvântul de ordine este evitarea unei „escaladări” militare în regiune.
„Trebuie să reluăm calea unui dialog politic legat de Siria cu Rusia şi Iranul”, cei doi susţinători ai regimului Assad, a arătat şi şeful diplomaţiei belgiene, Didier Reynders, notând că „scopul loviturilor a fost de a arăta că există o linie roşie ce nu trebuie depăşită”.
Potrivit omologului său luxemburghez, Jean Asselborn, loviturile occidentale de sâmbătă au fost o „operaţiune singulară şi aşa trebuie să rămână”, în timp ce ministrul lituanian Linas Antanas Linkevicius a explicat că „o soluţie paşnică necesită uneori o acţiune robustă”.
În interiorul UE, care va organiza săptămâna viitoare o conferinţă a donatorilor pentru Siria, majoritatea guvernelor sunt acum de acord că Assad nu poate continua ca preşedinte pentru ca negocierile de pace să aibă succes.
„Va fi o soluţie care îi va implica pe toţi cei care au influenţă în regiune. Nimeni nu îşi poate imagina că cineva care face uz de arme chimice împotriva propriului popor va fi parte a acestei soluţii”, a declarat Heiko Maas la Luxemburg.