Mii de sirieni strămutaţi s-au reîntors după acordul ruso-turc
Mii de sirieni, strămutaţi din cauza luptelor din Idlib, s-au întors după acordul ruso-turc.
Articol de Radu Dobriţoiu, 19 Septembrie 2018, 14:45
Mii de sirieni care au fugit din cauza bombardamentelor din provincia Idlib şi din împrejurimile ei au revenit în localităţile lor după anunţul de luni privind un acord ruso-turc referitor la ultimul mare bastion insurgent din Siria, a indicat miercuri Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (OSDO), citat de AFP.
În ultimele săptămâni, regimul sirian a adus întăriri la marginile Idlib, regiune de la frontiera cu Turcia în nord-vest, în timp ce tirurile sale de artilerie şi raidurile aeriene ale Rusiei au provocat moartea a zeci de civili, potrivit OSDO.
Fugind din cauza violenţelor, concentrate în sudul provinciei sau în nordul regiunii vecine Hama, peste 30.000 de persoane şi-au părăsit localităţile, potrivit ONU, îndreptându-se mai la nord, spre frontiera cu Turcia.
Moscova şi Ankara, aliată a rebelilor, au făcut cunoscută luni crearea unei ''zone demilitarizate'' la Idlib, îndepărtând astfel perspectiva unei ofensive.
De la acest anunţ, ''aproape 7.000 de persoane strămutate s-au întors în localităţile lor, îndeosebi în sud-estul Idlibului şi în nordul regiunii Hama'', a indicat miercuri directorul OSDO, Rami Abdel Rahman.
Unele dintre aceste localităţi se află în viitoarea zonă demilitarizată, care trebuie să servească drept zonă tampon între teritoriile insurgente din Idlib şi zonele guvernamentale din împrejur.
Întoarcerea a început chiar înainte de anunţul de luni, în condiţii de calm relativ ce domnea în provincie, dar ritmul s-a accelerat după acord, potrivit directorului OSDO.
Circa trei milioane de persoane, dintre care majoritatea sunt deja strămutate din alte regiuni ale Siriei afectate de război, trăiesc în provincia Idlib şi în enclavele insurgente din provinciile vecine Hama, Alep sau Lattakia, potrivit ONU.
Agenţiile ONU şi organizaţii umanitare au avertizat în caz de ofensivă a regimului în legătură cu ''o baie de sânge'' la Idlib, existând temeri referitoare la ''cea mai gravă catastrofă umanitară'' a secolului al XXI-lea.