"Mii de morti" in urma taifunului Haiyan din Filipine
UPDATE: Echipe de salvare din întreaga lume au fost mobilizate în Filipine, unde mai mult de patru milioane de persoane au fost afectate de un taifun extrem de violent.
10 Noiembrie 2013, 11:12
UPDATE 6: Papa Francisc a facut un apel pentru ajutorarea locuitorilor din Filipine, tara preponderent catolica.
UPDATE 5: Un oficial din orasul Tacloban puternic afectat de taifun a declarat pentru BBC ca in zonele comerciale au loc talharii la scara larga. "Autoritatile au dificultati enorme pentru restaurarea ordinii", a spus el.
In multe cartiere din orasul cu peste 200.000 de locuitori, nu mai exista curent, apa curenta si nici provizii corespunzatoare.
UPDATE 4: Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a transmis condoleanţe omologului său filipinez, Benigno Aquino, în urma numeroaselor victime provocate de taifunul Haiyan, care a lovit ţara sa.
UPDATE 3: Echipe de salvare din întreaga lume au fost mobilizate în Filipine, unde mai mult de patru milioane de persoane au fost afectate de taifunul Haiyan, care a trecut prin zona cetrală a ţării.
Mii de persoane şi-au pierdut viaţa.
Preşedintele ţării, Benigno Aquino, s-a deplasat în cea mai afectată zonă în cursul zilei de duminică şi potrivit BBC, a avertizat asupra faptului că numărul celor declaraţi decedaţi va continua să crească.
Guvernul îşi intesifică eforturile de a trimite ajutoare în regiunile cel mai grav afectate.
Avioane ale armatei transportă apă, alimente şi medicamente.
UPDATE 2: În cursul zilei de luni, armata Statelor Unite se va alătura celor care ajută statul şi va trimite avioane, vapoare, elicoptere şi echipe de salvare specializate.
UPDATE 1: Comisia Europeană a deblocat trei milioane de euro drept ajutor de urgenţă pentru victimele dezastrului provocat în Filipine de taifunul Haiyan. Banii vor merge în cele mai afectate zone, sub coordonarea Comisiei, a organizaţiilor umanitare şi autorităţilor filipineze.
Comisarul european pentru ajutor umanitar, Kristalina Georgieva, a precizat că Centrul European de Coordonare a Situaţiilor de Criză monitorizează permanent situaţia.
Autorităţile filipineze se tem că taifunul a lăsat în urmă mai mult de 10.000 de morţi şi 2.000 de dispăruţi. Taifunul se îndreaptă acum spre Vietnam, dar a scăzut în intensitate.
Video Twitter/YouTube: Imagini din elicopter ale orasului Tacloban dupa trecerea taifunului Haiyan.
Dramatic new video shows destruction in #Tacloban#Philippines in wake of Typhoon #Haiyan#Yolanda from @erelcabatbathttp://t.co/YgPMa1KKx7
— Storyful (@Storyful) November 10, 2013
Taifunul a lovit vineri
Palo şi Tacloban, capitala provinciei Leyte, pe insula cu acelaşi nume, sunt printre oraşele cele mai afectate de taifunul Haiyan, care a traversat vineri centrul arhipelagului, ajungând pe coasta de est, scrie Mediafax intr-un articol amplu despre unul dintre cele mai puternice taifunuri din zona din ultimii ani.
Taifunul se îndreaptă acum spre Vietnam, unde ar urma să ajungă duminică şi unde autorităţile au evacuat aproximativ 100.000 de persoane.
Anterior în cursul zilei, autorităţile locale au menţionat moartea a peste 100 de persoane la Tacloban, un oraş cu 220.000 de locuitori.
Ulterior, un oficial al politiei a declarat pentru Reuters ca aproximativ 10.000 de oameni au murit in centrul Filipinelor in urma taifunului.
Tiny sample of footage as super #typhoon#YolandaPH / #Haiyan smashed Tacloban http://t.co/omcUHP51mg
— James Reynolds (@typhoonfury) November 9, 2013
Imagini pe Twitter/YouTube din momentul in care taifunul Haiyan loveste orasul Tacloban.
Mediafax scrie ca ministrul Energiei, originar din regiune, a fost trimis la faţa locului de preşedintele Benigno Aquino, şi a survolat zona cu elicopterul.
"Palo, Ormoc, Burauen, Carigara... Peste tot este acelaşi lucru. Locuinţele au rămas fără acoperiş, iar copacii zac pe jos", a declarat el pentru televiziunea ABS-CBN, enumerând localităţile din insula Leyte. Dar numărul victimelor este cu siguranţă mai ridicat la Palo, a adăugat el.
Record de violenta
Cu rafale de vânt de până la 315 kilometri pe oră, Haiyan este taifunul cel mai violent din acest an din lume şi unul dintre cele mai puternice care a atins vreodată uscatul în ultimele decenii.
Peste patru milioane de persoane trăiesc în zonele prin care a trecut acesta, a precizat Guvernul filipinez.
Mai multe regiuni afectate de furtună erau în continuare izolate, sâmbătă, reţelele de electricitate şi de telefonie fiind distruse. Dar primele informaţii strânse evocă o situaţie de urgenţă.
Super Typhoon #YolandaPH/#Haiyan Aftermath (Video): http://t.co/cDimYPIXPd
— Plan Asia (@PlanAsia) November 10, 2013
Video Twitter/YouTube: Primele imagini ale dezastrului lasat in urma de taifunul Haiyan.
Astfel, directorul aeroportului din Tacloban a comunicat prin radio un bilanţ de cel puţin 100 de morţi, care zac pe marginea drumurilor, şi circa 100 de răniţi, a declarat John Andrews, director general adjunct al autorităţii pentru aviaţie civilă din Filipine.
"Terminalul, turnul de control şi toate echipamentele de comunicaţii au fost distruse", a precizat el pentru AFP, citând oficialul local care a stabilit o legătură radio.
Zone întregi din Tacloban sunt rase din temelii, a mărturisit un fotograf al AFP. Taifunul a traversat oraşul atunci când intensitatea sa era maximă, la scurt timp după ce a atins uscatul.
Copacii şi stâlpii de electricitate zăceau la sol şi numeroase maşini erau răsturnate. Locuitorii, înspăimântaţi, le cereau apă jurnaliştilor veniţi la faţa locului.
Opt cadavre zăceau în capela aeroportului din oraş.
Valuri de trei metri s-au abătut asupra coastei, a afirmat Crucea Roşie.
Ajutoare de urgenta
Guvernul a trimis 15.000 de soldaţi în zonele cele mai afectate şi avioane C130 încărcate cu material de prim-ajutor şi comunicaţii, elicopterie şi unităţi de infanterie, a declarat pentru AFP Ramon Zagala, purtătorul de cuvânt al armatei.
Informaţiile care vin din Tacloban şi Palo sugerează ce este mai rău pentru alte localităţi din regiune, multe inaccesibile.
Guvernul şi-a exprimat îngrijorarea, în timp ce 800.000 de persoane au fost evacuate în adăposturi în apropierea furtunii. "Preşedintele întreabă de ce sunt atât de multe victime", a declarat presei Rene Almendras, secretarul cabinetului preşedintelui Benigno Aquino.
Niciun contact nu a fost stabilit cu oraşul portuar Guiuan (40.000 de locuitori), punctul de intrare a taifunului în Filipine, vineri dimineaţa.
"Avem informaţii care menţionează clădiri prăbuşite, case rase de la temelie şi alunecări de teren", a declarat pentru AFP şeful Crucii Roşii din Filipine, Gwendolyn Pang. "Dar nu putem spune cu certitudine care este amploarea pagubelor".
20 de furtuni puternice anual
În fiecare an, mentioneaza Mediafax, arhipelagul filipinez este traversat de aproximativ 20 de furtuni puternice sau taifunuri, în perioada iunie-octombrie. Arhipelagul este prima zonă de uscat pe care o întâlnesc furtunile ce se formează în Pacific.
Taifunul cel mai violent din 2012, Bopha, a traversat şi el Filipinele, provocând aproximativ 2.000 de morţi sau dispăruţi în Mindanao, o insulă din sudul ţării.