Migraţia, principala temă a Congresului Popularilor Europeni de la Madrid
14 lideri europeni şi 3.000 de delegaţi, printre care şi reprezentanţi ai PNL, UDMR, PMP şi PNŢCD, s-au întâlnit la Congresul Partidului Popular European, de la Madrid.
22 Octombrie 2015, 06:43
14 lideri europeni şi 3.000 de delegaţi s-au întâlnit la Congresul Partidului Popular European, de la Madrid.
România participă cu reprezentanţi din PNL, UDMR, PMP şi PNŢCD.
Cea mai importantă temă pe agenda discuţiilor o constituie migraţia.
Europa poate să facă faţă crizei refugiaţilor, dar trebuie luate toate măsurile pentru securizarea frontierelor Uniunii, a declarat co-preşedintele Partidului Naţional Liberal, Vasile Blaga.
El a criticat, în schimb, sistemul cotelor de refugiaţi pe care fiecare stat european trebuie să-l primească.
"Putem face faţă crizei refugiaţilor, respectând regulile jocului, ţinând cont de capacitatea fiecărui stat de primire, pentru că nu se pune problema a primi pe toţi care doresc să intre în Europa. Nu vor face faţă statele, nu fac faţă regiunile. Vedeţi că sunt discuţii şi între state care au avut o poziţie extrem de primitoare la început. Mă refer la Germania; landurile din nord nu mai au nici măcar paturi să facă faţă acestui flux de migranţi. Asta nu înseamnă că nu trebuie să fim solidari, nu trebuie să-i înţelegem, dar toate au nişte limite", a spus Vasile Blaga.
Problema refugiaţilor din Europa trebuie să fie rezolvată repede, pentru că ea produce efecte pe termen mediu şi lung, a afirmat şi preşedintele Partidului Mişcarea Populară, Eugen Tomac.
"Noi nu am avut colonii, nu am avut o politică de a aduce naţiuni din alte zone şi a le integra în propriul stat. Tocmai de aceea poziţia noastră este rezervată în ceea ce priveşte această chestiune pentru că Spaţiul Schengen trebuie protejat, România nu este, din păcate, încă în Spaţiul Schengen, motiv pentru care credem că această solidaritate trebuie să cuprindă toate componentele ce ţin de integrarea statelor în Spaţiul Schengen. Deci, solidaritate, dar totul trebuie negociat şi prezentat cât se poate de corect şi în avantajul României, bineînţeles", a declarat Eugen Tomac.
La dezbateri a participat şi fostul preşedinte, Traian Băsescu, care a criticat Uniunea Europeană pentru că nu are voinţa politică de a rezolva această problemă.
El a precizat că situaţia era cunoscută de multă vreme de liderii europeni, care nu au luat nicio măsură.
Traian Băsescu s-a exprimat, de asemenea, împotriva sistemulului cotelor de refugiaţi pe care fiecare stat european trebuie să-l primească.
"Acum cred că s-a făcut eroarea capitală: s-au stabilit cote. Este ca şi cum a-i invita migranţii din Siria să vină, că oricum vor rămâne în Europa, avem cote. Cred că soluţia corectă este o poziţie intransigentă a UE, avertizaţi că nu mai pot intra în UE cum vor şi cum le dă prin cap şi să se treacă rapid la un proces de returnare în ţările de origine" a apreciat fostul preşedinte al României.